Nervi radial

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula anatomia
Nervis suprascapular, axil·lar i radial, vista posterior de l'extremitat superior dreta.
Detalls
Llatínervus radialis
Part deplexe braquial Modifica el valor a Wikidata
Des deFascicle posterior
ANervi interossi posterior
InnervacióCompartiment posterior del braç, Compartiment posterior de l'avantbraç
Identificadors
MeSHD011826 Modifica el valor a Wikidata
TAA14.2.03.049 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 37069 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.943
EB Onlinescience/radial-nerve Modifica el valor a Wikidata
Termes anatòmics de neuroanatomia

El nervi radial és un nervi del cos humà que forneix terminacions nervioses als músculs del braç, avantbraç, canell, i , així com la sensació cutània del dors de la mà. Procedeix del fascicle posterior del plexe braquial amb fibres nervioses procedents de les arrels espinals C5, C6, C7, C8 i T1.

El nervi radial es divideix en una branca profunda, que es converteix en el nervi interossi posterior i continua tornant superficial per innervar el dors de la mà.

Curs[modifica]

El nervi radial s'origina d'una branca terminal de l'fascicle posterior del plexe braquial. Passa pel braç, primer al compartiment posterior del braç, i després en el compartiment anterior del braç, d'on continua fins a l'avantbraç i braç.

Al braç[modifica]

Des del seu origen del plexe braquial, el nervi radial viatja de manera posterior a través de l'anomenat interval o espai triangular. D'allí entra al braç darrere de les artèries circumflexa i braquial, i després es desplaça fins al costat medial del braç.

Després de donar branques que es dirigeixen lateral del tríceps braquial, entra pel canal de torsió de la cara posterior de l'húmer, anomenat el solc del nervi radial (en llatí, sulcus nervi radialis ; anomenat clàssicament com solc espiral o canal de torsió).[1] Juntament amb l'artèria braquial profunda, el nervi radial es torça en el solc espiral (d'allí el seu nom, canal de torsió), al voltant dels ventres medial i lateral del tríceps, en el seu camí cap a l'avantbraç, corrent del costat lateral (el costat més allunyat del tòrax), de la cara posterior de l'húmer. Encara en el canal de torsió, produeix una branca al ventre medial del tríceps.

El nervi radial emergeix després del canal espiral a la cara lateral de l'húmer. En aquest punt, travessa el septe o envà intermuscular lateral i entra al compartiment anterior del braç. Continua el seu trajecte en direcció inferior entre els músculs braquial i múscul braquioradial. Quan el nervi aconsegueix la part distal del húmer (la part més allunyada de l'espatlla), passa al davant del epicòndil i continua a l'avantbraç.

A l'avantbraç[modifica]

En entrar a l'avantbraç, el nervi radial es ramifica en un feix sensorial primari i un feix motor profund.

  • La branca superficial del nervi radial, descendeix a l'avantbraç per sota del braquioradial. Eventualment penetra la fàscia profunda proper al dors del canell. Tots els restants vasos i nervis de la mà entren per la cara palmar del canell.

Branques i innervacions[modifica]

Les següents són les branques i les destinacions de la innervació del nervi radial-incloent la branca superficial i profunda el nervi interossi posterior.

Cutanis[modifica]

La innervació cutània és proveïda pels següents nervis:

El ram superficial del nervi radial proveeix innervació sensitiva a la majoria del dors de la mà, incloent la pell compresa entre el polze i el dit índex.

Motor[modifica]

Les branques musculars del nervi radial, són:

Les branques profundes del nervi radial, són:

Nervi interossi posterior, una continuació de la branca profunda del nervi radial una vegada que ha passat al múscul supinador:

El nervi radial-i la seva branca profunda-proveeix innervació motora als músculs del compartiment posterior del braç i l'avantbraç, els quals són majorment extensors.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. "Tríceps," Enciclopèdia Microsoft ® Encarta ®. Online (2007): [1] Arxivat 2009-10-12 a Wayback Machine.. Últim accés, 30 de novimebre, 2007.
  2. "Nina," Enciclopèdia Microsoft ® Encarta ® Online (2007): #p4 Arxivat 2008-04-05 a Wayback Machine. Últim accés, 30 de novembre de 2007.

Referències[modifica]