Niacinamida

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
   Les Vitamines   
Vitamina A
Vitamines B
Vitamina C
Vitamina D
Vitamina E
Vitamina K
Molècula de niacinamida

La niacinamida o nicotinamida és una vitamina del grup B hidrosoluble que té, com a vitamina, les funcions de la vitamina B3 de fórmula C6H6N2O. La vitamina B3 és la niacina i la niacinamida. La niacina i la niacinamida, de fórmules químiques diferents, i la segona predecesora de la primera, tenen en canvi efectes tòxics i farmacològics diferents, ja que alguns dels quals s'aconsegueixen precisament durant el pas de la niacinamida en niacina.

Diferències fonamentals entre la niacina i la nicotinamida[modifica | modifica el codi]

La niacina i la nicotinamida són ambdues considerades vitamina B3 i el seu comportament quant a vitamina és idèntic. Les dues acabaran a formar part de l'ADN i en són fonamentals, però les seves altres propietats i funcions dintre de l'organisme són diferents. La diferència fonamental està en el que passa a la conversió de niacina a nicotinamida. Per exemple, la niacina ajuda a reduir el colesterol dolent però la nicotinamida no.[1] La niacina no perjudica el fetge mentre que la niacinamida pot resultar tòxica en grans quantitats.

Les propietats físiques també són diferentes, per exemple la temperatura de fusió de la niacina és de 236,6 °C mentre que el de la niacinamida és molt menor, de 130 °C.

Fonts alimentàries[modifica | modifica el codi]

La vitamina B3 és abundant a la natura. La niacina es troba al món vegetal mentre que la niacinamida es troba al fetge i ronyons dels animals, a les aus, com per exemple el pollastre i també al peix, com la tonyina o el salmó.

Toxicitat[modifica | modifica el codi]

La niacinamida és tòxica en quantitats majors als tres grams diaris, en adults.[2]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Niacinamida Modifica l'enllaç a Wikidata

Diferències entre la niacina i la niacinamida (anglès)

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Niacin versus niacinamide de P. Jaconello, a la publicació especista en medicina CMAJ. 1/oct/1992 (anglès)
  2. Safety of high-dose nicotinamide: a review, de Knip M, Douek IF, Moore WP i altres; article publicat a Diabetologia, vol. 43, núm. 11, 2000, pàgs. 1337–45