Nicolau Ortiz i Serra

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaNicolau Ortiz i Serra

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement24 d'abril de 1925
Vilanova i la Geltrú
Mort20 d'octubre de 2009
Alcover
Causa de mortMalaltia d'Alzheimer
Activitat
Camp de treballEscultura i pintura

Nicolau Ortiz Serra (Vilanova i la Geltrú, 24 d'abril de 1925 - Alcover, 20 d'octubre de 2009) va ser un escultor i pintor català.

Obres[modifica]

En aquest apartat es mostren un recull d'obres creades per l'autor Nicolau Ortiz Serra, degut a que moltes d'altres es troben en possessió de particulars és difícil poder-ne obtenir informació.

Santiago Russiñol
Data de realització Primera meitat de 1977
Data d’inauguració 09/10/1977
Encàrrec L’ajuntament de Sitges i la Comissió Pro-Monument a Santiago Rusiñol van decidir encarregar l'execució d’aquest monument com una mostra d’agraïment del poble de Sitges a Santiago Rusiñol. Va ser pagat en part per subscripció popular.
Descripció Es tracta d’un monument que reprodueix la figura de Santiago Rusiñol dempeus amb un perfil humà bohemi i relaxat, com demostra la pipa que porta a la mà esquerra i la seva forma de vestir. Està situada sobre un pedestal on una placa diu: “El poble de Sitges a Santiago Rusiñol”.
Tècnica - material Fosa en bronze
Situació actual Casa Manel Vidal Quadres (Carrer Port Alegre, nº 9, Sitges).
Pau Farinetes
Data de realització
Data d’inauguració 06/10/1989
Encàrrec El van fer conjuntament l’Ajuntament de Barcelona i el Patronat Pau Farinetes per renovar l’obra anterior.
Descripció Es tracta de la representació d’en Pau Farinetes, un típic pagès de les Corts del segle xix. Porta una barretina al cap, té una panxa prominent i està dempeus però relaxat. Està situada al terra, sobre un petit pedestal. Hi ha dues versions diferents sobre l'estàtua. Una diu que el model de l'estàtua va ser Jaume Esteve, que va ser regidor de l’últim ajuntament de les Corts. L’altra diu que l'estàtua representa a Pau Piera i Piera, en Farinetes, però que el model del cos va ser l'esmentat Jaume Esteve.
Tècnica - material Fosa en bronze
Situació actual Plaça Comas, davant l’antic ajuntament de les Corts (Barcelona).
L'amor a la família unida
Data de realització Durant els set primers mesos de 1975
Data d’inauguració
Encàrrec Una família amb finca particular a Sitges li va demanar que fes “alguna cosa que representi l’amor i la unió de la família”.
Descripció És un pla horitzontal format per una sola peça de pedra. Els mòduls que sobresurten representen la família. La superfície de cada un dels mòduls és diferent, ja que representen les edats dels membres de la família, però tots pertanyen a la mateixa arrel, al mateix material. El cap i les mans pertanyen a la mare simbòlica, la creadora de la família.
Tècnica - material El material utilitzat és la pedra d’Ulldecona. Utilitza la tècnica de donar forma amb la maça i el cisell. Primer va fer un esbós en guix a escala reduïda. Després un altre esbós d’un dibuix amb la mida real. Mentre esculpia va anar variant l'esbós.
Situació actual Està situat en una finca privada de Sitges.
Joaquim Blume
Data de realització 1964
Data d’inauguració
Encàrrec Respon a l'encàrrec que li va fer Joan Antoni Samaranch per fer una escultura que reproduís a escala 1,5:1 el gimnasta Joaquim Blume, que havia mort pocs anys abans en un accident d’aviació.
Descripció Es tracta d’una estàtua on hi és representat Joaquim Blume, destacat gimnasta català de la prova olímpica d’anelles. En l'estàtua precisament Joaquim Blume està realitzant un dels seus exercicis d’anelles. A més, al seu darrera hi ha lles anelles olímpiques, en homenatge a la seva participació als jocs olímpics. La posició del gimnasta ens recorda la posició de Jesús a la creu.
Tècnica - material L'estàtua és de bronze, ferro i formigó. El model que va servir de base era d’escaiola i havia de lluir al Club Natació Reus Ploms.
Situació actual Parc de Montjuïc (Ctra. Montjuïc, 26, Barcelona)
El Greco
Data de realització
Data d’inauguració 08/04/1973
Encàrrec L'encàrrec va ser per part de l’ajuntament de Sitges. Li van demanar que construís una rèplica d’una estàtua de Domenico Theotoconuli, “El Greco” ja existent però molt deteriorada pel temps, tan deteriorada que no tenia dits i les faccions de la cara el feien irreconeixible. La original va ser inaugurada el 29 d’agost de 1898 i va ser retirada el 6 de març de 1972. L'estàtua original era de José Reynés.
Descripció L'estàtua ens presenta a Domenico Theotoconuli, “El Greco”. Es troba sobre un pedestal. El pintor de Creta hi apareix dempeus, amb una indumentària típica de la seva època i amb una paleta a la mà esquerra i un pinzell a la mà dreta. Al pedestal hi ha una inscripció que diu: “A Domenico Theotoconuli, El Greco”.
Tècnica - material L'estàtua és fosa en bronze en una foneria de Valls.
Situació actual Passeig de la Ribera (Sitges).
Via crucis de Funes
Data de realització
Data d’inauguració 18/06/1961: Inauguració i benedicció. Hi van assistir molts capellans i sacerdots de la zona, l’arquebisbe Enrique

Delgado Gómez i milers de persones.

Encàrrec Va ser iniciativa del capellà de Funes, Ambrosio Eransus, i els seus feligresos.
Descripció Es tracta de 14 creus de línia molt senzilla però molt simbòlica situades sobre un pedestal. Cada una de les creus té una característica diferent segons el que

representa cada una de les estacions d’un Via Crucis.

Tècnica - material Ferro forjat.
Situació actual Monte Gurugú (Funes, Navarra).
Home marroquí
Data de realització
Data d’inauguració Desembre de 1958
Encàrrec L’obra no respon a cap encàrrec
Descripció L'escultura representa un home marroquí amb un toc autòcton del Marroc. No és molt complex, és més aviat senzill. L’home, vestit amb una túnica amb caputxa de cap a peus, està dempeus i es subjecta en un bastó que porta agafat amb les dues mans. Adopta una actitud despreocupada. És de dimensions reduïdes.
Tècnica - material És de fang
Situació actual
MEDALLA COMMEMORATIVA DEL PRIMER ANIVERSARI DE LA BORSA DEL COL·LECCIONISTA DE REUS
Data de realització
Data d’inauguració 18/01/1976
Encàrrec Li va ser encomanada la feina de fer una medalla que commemorés el primer aniversari de la Borsa del Col·leccionista de Reus.
Descripció Aquests són l’anvers i el revers de la medalla. A l’anvers hi trobem un dibuix que utilitza les formes geomètriques per representar una mà que agafa una lupa d’augment per observar un segell. Al revers hi ha les inscripcions que indiquen de quina medalla es tracta.
Tècnica - material Medalla de bronze fosa als tallers reusencs Hidesa
Situació actual


BUST A DON CRISTÓBAL DEL CASTILLO Y CAMPOS
Data de realització
Data d’inauguració 21/09/1955 a un hotel cèntric de Tànger. Van assistir a la cerimònia d’homenatge 300 persones.
Encàrrec Li va ser encarregat per part de la colònia espanyola de Tànger fer un bust en homenatge a l'embaixador i Cònsol General d’Espanya a Tànger pel desè aniversari de la seva

missió, costejat per subscripció popular.

Descripció Es tracta d’un bust de Don Cristóbal del Castillo y Campos. El personatge està en una posició natural. Les seves vestidures són les típiques d’un general de l'exèrcit. Porta

ulleres. L'escala és una mica més gran de la realitat.

Tècnica - material El bust és fos en bronze als Tallers Bechini de Barcelona.
Situació actual

Bibliografia[modifica]

  • Información de Marruecos, 16/07/1956
  • Tanger al dia, 31/12/1958
  • "L'echo du Maroc", 24/10/1959
  • La Vigie Marocaine, 24/10/1959
  • El Correo Catalan, 01/01/1969
  • Diari de Barcelona, 08/04/1973
  • Tele/ eXpres, 13/04/1973
  • Diari de Reus 09/08/1974
  • Diari de Reus, 22/08/1975
  • Diari de Reus, 18/01/1976
  • Diari de Sabadell, 20/04/1977
  • Diari de Reus, 13/07/1977
  • El Eco de Sitges, 08/10/1977

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]