Nidavellir

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

A la mitologia nòrdica Nidavellir (anglicisme com Nidavellir, Cort Fosca o Habitatge Fosc ) és la llar dels Nans. Hreidmar és el rei Nidavellir.

Nida significa fosc. Vellir significa domicili. No obstant això cal tenir en compte que de vegades es tradueix com a Camps. Nidavallir és el nom més reconegut, però en la Völuspá s'escriu com Nidavöllum. Völlom simplement vol dir camp.

Völuspá[modifica]

S'esmenta al Völuspá:

Stóð fyr norðan, / á Niðavöllom / salr úr gulli / Sindra ættar

(Situat abans del nord, un camp fosc, sales d'or, la tribu de Sindri).

Una interpretació d'aquest verset es llegiria així: "Abans d'arribar al nord (Nifelheim sent el món més llunyà al nord), hi ha un habitatge fosc (El món nan), a les sales d'or viu el llinatge de Sindri." Sindri va ser un famós nan. I ættar significa línia de sang, o en aquest cas el més probable parent o tribu.

Nidavellir sovint s'ha interpretat com un dels nou mons de la cosmologia nòrdica. El problema és que tant Nidavellir i Svartalfheim s'esmenten. I no és segur si el sisè món és un món de nans o un d'elfs foscos. De fet el món nan s'esmenta a la Edda prosaica per Snorri Sturluson, com Svartalfheim. Svartálfar (Elf negre) es creu en general pels estudiosos com un sinònim utilitzat només per Snorri per dvergar (nans).