Niflheim

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Niflheim

Niflheim o niflheimr (“llar de la boira”) és un dels 9 mons de la mitologia escandinava. Niflheim representa la matèria freda al contrari que Muspelheim el món dels gegants representa la matèria calenta.[1]

El món de Niflheim és governat per la deessa Hel la deessa de la mort, la qual es filla del déu Loki i la geganta Angrboda, per aquesta raó Niflheim és considerat com el regne dels morts.[2]

Al contrari del Valhalla que és on van a parar les persones que moren lluitant, els éssers que morien de causa natural o sense haver mort en la guerra se n'anaven a Niflheim on s'enfonsaran en la perdició. En el cas dels assassins, la gent vil i els mentiders notoris anaven a una altra part de del regne d‘Hel el Náströnd (“platja de cadàvers”) és un riu el qual dels seves parets estan plenes de serps que no paren de escopir verí.

Helheim[modifica]

Helheim és també un dels 9 mons però està dintre de Niflheim i forma part d’ell.[3] Aquest regne es considera la capital de la mort perquè és el lloc on van a parar tots els morts que no hagin mort en batalla.[4]

Cap ànima ni tampoc els déus poden escapar de Helheim, pel fet que hi ha un riu interminable que no ho permet. Aquest riu es diu Gjöll. Per poder arribar a Helheim, els no morts tindran que travessar en cavall profundes valls i canyades. També haurà de creuar un pont cobert d’or sobre el riu Gjöll (al igual que els morts). Per poder avançar per aquest aquest pon haurà de contestar les preguntes que li farà la guardiana geganta Móðguð que protegeix el pont. Després d’això podran arribar a Helheim.[4]

El déu que regna sobre Helheim és la deessa Hel (el nom de “Helheim” ve de Hel).

Criatures de Niflheim[modifica]

Drac Nidhogg (Níðhöggr)[modifica]

Nidhogg (“ᚾᛁᚦᛁᚴᛦ” en llengua antiga) és un drac de dimensions molt grans el qual viu en les arrels de l'arbre Yggdasil.[5] Aquest drac esquinça aquestes arrels constantment i ho farà així fins que arribi el dia del Ragnarok, el fi de tot.[6] A part d’esquinçar les arrels de Yggdasil aquest drac turmenta les ànimes dels morts que van a parar a Niflheim.

Garm[modifica]

Garm o Garmr és un gos, llop que protegeix las pertenencias de Hel i protegeix l’entrada de Helheim.[7] Garm és molt important pels canins és com el seu superior o major és a dir com el seu “déu”, això també passa amb els déus, però en el seu cas el superior dels déus es Odin.[7]

Segons la llegenda el gos Garm formarà part del Ragnarok i lluitarà contra el deu Tyr a mort. Els dos moriran en aquesta batalla del fi de tot.

Móðguðr[modifica]

Móðguðr és una geganta la qual protegeix el pont gjallarbrú, aquest és el pont que dona a al regne de Hel.[8] Móðguðr es l'encarregada que els morts no vagin al món dels vius i els vius no puguin entrar al regne dels morts.

Igualment, Móðguðr va fer una excepció amb el déu Hermóðr el qual en aquell moment la seva missió era reviure el deu Bàlder que havia mort recentment, Móðguðr el va deixar passar a canvi de fer-li unes preguntes.

Creació de Niflheim[modifica]

Niflheim va ser el primer món Creat després de Muspelheim el mon dels gegants. Niflheim es va formar junt amb Muspelheim en el Ginnugap (el buit) sense cap motiu, van aparèixer de cop i volta. Van trigar eres en formar-se.[9] Quan la calor de Muspelheim va tocar el gel de Niflheim, la calor va desfer el gel i va formar una gota que va crear a Ymir el pare de tots els gegants.[10]

Llocs de Niflheim[modifica]

Niflhel[modifica]

Niflhel es diu que es el nivell més baix de Niflheim. És el món més enfonsat el qual està situat sota les arrels de Yggdrasill.[11] Acostuma a confondre's amb Niflheim o Helheim ja que aquests tres estan en els nivells més baixos de Yggdrasill, però son 3 mons diferents tots situats dintre d’un.

Referències[modifica]

  1. «Niflheim: Mundo De Niebla. Uno De Los 9 Mundos Nórdicos» (en castellà). [Consulta: 21 octubre 2022].
  2. «Niflheim: significado y mitología». [Consulta: 21 octubre 2022].
  3. «HELHEIM >> El reino de la Muerte». [Consulta: 21 octubre 2022].
  4. 4,0 4,1 Supercurioso, Equipo. «Helheim, el infierno de la mitología nórdica | ¿Lo conoces?» (en castellà), 05-02-2019. [Consulta: 21 octubre 2022].
  5. «NIDHOGG » Dios que vive en las ramas de Yggdrasil de los Nórdicos» (en castellà), 26-08-2017. [Consulta: 21 octubre 2022].
  6. «▷ El Dragón NIDHOGG destructor de Yggdrasil». [Consulta: 21 octubre 2022].
  7. 7,0 7,1 «▷ Garm, el perro del Inframundo | Mitología Nórdica» (en castellà), 09-03-2021. [Consulta: 21 octubre 2022].
  8. «Móðguðr | KripKit». Arxivat de l'original el 2022-10-21. [Consulta: 21 octubre 2022].
  9. ancient-origins. «Niflheim en la mitología Nórdica: Tierra de los muertos y hogar de Lady Hel» (en castellà). [Consulta: 21 octubre 2022].
  10. «Leyendas: Ginnungagap, Niflheim y Muspelheim». [Consulta: 21 octubre 2022].
  11. «Niflhel - En El Gylfaginning | KripKit». Arxivat de l'original el 2022-10-21. [Consulta: 21 octubre 2022].

Enllaços externs[modifica]