Nike, Inc.

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióNike, Inc.
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata

LemaJust Do It (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
EpònimNiké Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusPública
Indústriaindústria tèxtil, comerç al detall i indústria Modifica el valor a Wikidata
Camp de treballEquipament esportiu
Tèxtil
Forma jurídicasocietat per accions Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1972
FundadorPhilip Knight i Bill Bowerman Modifica el valor a Wikidata
Esdeveniment significatiu
5 novembre 2017 Paradise Papers Modifica el valor a Wikidata
Activitat
ProdueixCalçat atlètic, roba, equipament esportiu i accessoris
Borsa de cotització(NYSE NKE) Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu 
Executiu en capJohn Donahoe (2020–) Modifica el valor a Wikidata
Persona rellevantPhilip Knight (President)
Mark Parker (Executiu en cap)
Empleats30.200
Filial
Hurley International (2002–2019)
Converse (2003–)
Umbro (2007–2012)
Cole Haan (en) Tradueix (–2012) Modifica el valor a Wikidata
Propietari de
Part deMitjana Industrial Dow Jones
S&P 500 Modifica el valor a Wikidata
Indicador econòmic
Ingressos totalsAugment $ 18,627 bilions (2008)
Benefici netAugment $ 1,883 bilions (2008)
Altres
Premis

Lloc webNike.com
Facebook: nike Twitter (X): Nike Instagram: nike LinkedIn: nike Youtube: UCUFgkRb0ZHc4Rpq15VRCICA TikTok: nike Modifica el valor a Wikidata

Nike, Inc. (NYSE NKE) és una companyia americana que fabrica roba d'esport i equipament esportiu. La seu central està situada a Beaverton (Oregon), prop de l'àrea metropolitana de Portland. És la major productora de calçat atlètic i roba esportiva del món.

La companyia fou fundada com Blue Ribbon Sports per Bill J. Bowerman i Philip H. Knight. Posteriorment, l'any 1978, va esdevenir Nike, nom basat en Nice, deessa grega de la victòria.

El 8 de juliol de 2003 l'empresa va comprar Converse 305 milions de dòlars[1] i Umbro el 2007 per 285 milions de lliures esterlines.[2]

Història[modifica]

Va ser fundada per Bill J. Bowerman i Philip H. Knight, graduats a la Universitat d'Oregon, quan va viatjar al Japó per tal d'obtenir la distribució per Sud-àfrica del calçat Tiger de la signatura Onitsuka, aleshores un dels més reconeguts. Knight va aconseguir la distribució que va efectuar sota el nom als Estats Units de Blue Ribbon Sports o BRS. No va ser fins a mitjans de la dècada de 1960 que l'antic entrenador de Knight s'uneix a l'empresa, aportant la seva filosofia sobre l'esport i el seu coneixement tècnic sobre l'esport. En aquesta època es funda la marca i Knight es converteix en la principal font de desenvolupaments per a la companyia. Bill Bowerman, entrenador de l'equip d'atletisme de la universitat d'Oregon, inventa les sabatilles amb sola «waffle» (gofre). Obsessionat pel pes de les sabates esportives, un dia fon cautxú en una màquina de gofres i resultava lleugera i amb excel·lent tracció. Alguns models de sabatilles dels anys 70: LD-1000, Daybreak, Oregon Waffle, Nylon Cortez i Waffle Racer.

Botiga nike
Vista d'una tenda Nike a Osaka, Japó.

Entrats els 70, Nike trenca relacions amb Onitsuka i es decideix a llançar la seva línia de calçats en solitari. Knight desenvolupa l'estratègia de màrqueting i col·loca a un representant de la firma que es desplaça pels equips i universitats. La marca guanya en popularitat i comença a comercialitzar altres materials esportius com samarretes i bosses. Junts, Nike i Wieden + Kennedy han creat impressió i anuncis de televisió. Wieden + Kennedy segueix sent l'agència de publicitat principal de Nike. Va ser cofundador de l'agència Donen Wieden, qui va encunyar el lema ara famós "Just Do It" per a una campanya publicitària de Nike 1988, que va ser escollida per Advertising Age com una de les consignes d'avisos cinc principals del segle 20 i que està consagrat en el Smithsonian Institution.[3] Walt Stack va aparèixer en el primer anunci de Nike "Just Do It", que es va estrenar l'1 de juliol de 1988.[4] Wieden atribueix la inspiració per al lema de "Només fes-ho", les últimes paraules pronunciades per Gary Gilmore abans de ser executat.[5] Al llarg de la dècada del 1980, Nike amplia la seva línia de productes per abastar molts esports i regions de tot el món.

Sabates de futbol nike

A principis dels anys 80 es popularitzava als Estats Units l'ús del calçat esportiu per a l'ús diari i això juntament amb les estratègies de patrocini fa que Nike arribi a les llars nord-americanes de forma massiva. A mitjans dels 80, l'empresa travessa una crisi de la mà del seu competidor Reebok, aquesta es superarà gràcies a la contractació en 1985 d'un jugador de bàsquet desconegut llavors anomenat Michael Jordan que portarà a la marca a cotes de mercat inèdites fins a la data. En aquest lustre és quan es va crear l'eslògan publicitari més conegut de la marca, «Just Do It», reconegut fins i tot com marca autònoma en molts àmbits. En els últims anys, ha desplaçat el focus del seu negoci des de la producció, que actualment va a càrrec d'empreses externes, a la imatge de marca, com a símbol de l'esperit de l'esport i l'auto-superació.

Evolució del logotip[modifica]

Notes
  1. Aquest logotip encara s’utilitza en alguns productes retro amb caixes vermelles

Patrocinadors futbolístics[modifica]

Europa
Logotip de nike a les graderies de el camp nou

Amèrica

  • Argentina: Club Atlètic Rosario Central, Sant Llorenç
  • Brasil: Coritiba FC, Santos FC, Sport Club Corinthians Paulista, SC Internacional
  • Colòmbia: Club Atlètic Nacional
  • Mèxic: Club Amèrica, Club Universitat Nacional, Club de Futbol Pachuca
  • Paraguai: Club Llibertat i Club Cerro Porteño
  • Perú: Club Aliança Lima

Àsia

  • Xina: Beijing Guoan, Changchun Yatai, Dalian Aerbin, Guangzhou Evergrande, Guangzhou R & F, Guizhou Renhe, Hangzhou Greentown, Jiangsu Sainty, Liaoning FC, Shandong Luneng, Shanghai Shenhua, Shanghai Shenxin, Xangai East Asia, Tianjin Teda

Seleccions nacionals[modifica]

Austràlia, Belize, Brasil, Xile, República Popular Xinesa, Corea del Sud, Croàcia, Eslovènia, Estats Units, Estònia, Finlàndia, França, Grècia, Hong Kong, Índia, Indonèsia, Anglaterra, Malàisia, Nigèria, Noruega, Nova Zelanda, Països Baixos, Polònia, Portugal, Singapur, Sud-àfrica, French Polinesia, Tahití, Timor Oriental, Turquia, Vanuatu, Vietnam, Zàmbia.

Referències[modifica]

  1. «For $305 Million, Nike Buys Converse» (en anglès). NY Times, 10-07-2013. [Consulta: 15 desembre 2013].
  2. «Nike to buy Umbro in £285m deal» (en anglès). BBC, 23-10-2007. [Consulta: 18 març 2015].
  3. «Company Overview : History : 1970s». Nikebiz. Arxivat de l'original el 28 de febrer de 2010. [Consulta: 4 març 2010].
  4. «Nike's 'Just Do It' slogan celebrates 20 years | Oregon Business News». OregonLive.com, 18-07-2008 [Consulta: 4 març 2010].
  5. Peters, Jeremy W. «The Birth of 'Just Do It' and Other Magic Words». The New York Times, 19-08-2009 [Consulta: 30 setembre 2009].
  6. «El FC Barcelona anuncia el acuerdo total con Nike» (en castellà). Ivan San Antonio, 21-05-2016. [Consulta: 8 maig 2019].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Nike, Inc.