Nikischerita

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de mineralNikischerita
Fórmula química Fe62+Al3(OH)18[Na(H2O)6][SO4]2·6H2O
Epònim Anthony J. Nikischer Tradueix
Localitat tipus Mina Huanuni, Huanuni, Província de Pantaleón Dalence, Departament d’Oruro, Bolívia
Classificació
Categoria sulfats
Nickel-Strunz 10a ed. 7.DD.35
Nickel-Strunz 9a ed. 7.DD.35
Propietats
Sistema cristal·lí trigonal
Color verd fosc, marronós
Exfoliació perfecta
Lluïssor nacrada
Més informació
Estatus IMA aprovat
Codi IMA IMA2001-039
Referències [1]
Modifica les dades a Wikidata

La nikischerita és un mineral de la classe dels sulfats, que pertany al grup de la wermlandita. Anomenada així per Anthony J. Nikischer, mineralogista i venedor de minerals americà que va analitzar el mineral per primer cop. És l’anàleg de ferro de la shigaïta.

Classificació[modifica]

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la nikischerita pertany a "07.D - Sulfats (selenats, etc.) amb anions addicionals, amb H2O, amb cations de mida mitjana només; plans d'octaedres que comparteixen vores" juntament amb els següents minerals: felsőbanyaïta, langita, posnjakita, wroewolfeïta, spangolita, ktenasita, christelita, campigliaïta, devillina, ortoserpierita, serpierita, niedermayrita, edwardsita, carrboydita, glaucocerinita, honessita, hidrohonessita, motukoreaïta, mountkeithita, wermlandita, woodwardita, zincaluminita, hidrowoodwardita, zincowoodwardita, natroglaucocerinita, shigaïta, lawsonbauerita, torreyita, mooreïta, namuwita, bechererita, ramsbeckita, vonbezingita, redgillita, calcoalumita, nickelalumita, kyrgyzstanita, guarinoïta, schulenbergita, theresemagnanita, UM1992-30-SO:CCuHZn i montetrisaïta.

Característiques[modifica]

La nikischerita és un sulfat de fórmula química Fe62+Al3(OH)18[Na(H2O)6][SO4]2·6H2O. Cristal·litza en el sistema trigonal.

Formació i jaciments[modifica]

S’ha descrit en vetes hidrotermals de baixa temperatura, associada a vivianita. En altres contexts també es pot trobar associada a siderita i/o pirita. Ha estat descrita només a la mina de Huanuni a Bolívia (localitat tipus).

Referències[modifica]

  1. «Nikischerite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 7 novembre 2015].