Nikolai Krestinski

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Nikolai Krestinskí)
Infotaula de personaNikolai Krestinskí

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement13 octubre 1883 (Julià) Modifica el valor a Wikidata
Mahiliou (Imperi Rus) Modifica el valor a Wikidata
Mort15 març 1938 Modifica el valor a Wikidata (54 anys)
Moscou (Rússia) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortFerida per arma de foc Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCamp d'afusellament Communarka Modifica el valor a Wikidata
  Secretari Responsable del Partit Bolxevic
desembre de 1919 – març de 1921
  Comissari del Poble de Finances de la RSFS de Rússia
16 d'agost de 1918 – 22 de novembre de 1922
Dades personals
NacionalitatUnió Soviètica Soviètic
FormacióUniversitat Estatal de Sant Petersburg Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballPolítica i dret Modifica el valor a Wikidata
Lloc de treball Unió Soviètica Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciódiplomàtic, revolucionari, polític, advocat, jurista Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Comunista de Tota la Unió
Participà en
26 gener 193417è Congrés del Partit Comunista de la Unió Soviètica
26 juny 193016è Congrés del Partit Comunista de la Unió Soviètica
2 desembre 192715è Congrés del Partit Comunista de la Unió Soviètica
18 desembre 192514è Congrés del Partit Comunista de la Unió Soviètica
23 maig 192413è Congrés del Partit Comunista de la Unió Soviètica
17 abril 192312è Congrés del Partit Comunista de la Unió Soviètica
27 març 192211è Congrés del Partit Comunista Rus (bolxevic)
8 març 1921X Congrés del Partit Comunista Rus
29 març 1920IX Congrés del Partit Comunista Rus
18 març 1919VIII Congrés del Partit Comunista Rus
6 març 1918VII Congrés del Partit Comunista Rus
26 juliol 1917 (Julià)6è Congrés del Partit Obrer Socialdemòcrata de Rússia Modifica el valor a Wikidata
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Nikolai Nikolàievitx Kretinski (rus: Никола́й Никола́евич Крести́нский; 13 d'octubre de 1883 – 15 de març de 1938) va ser un revolucionari bolxevic rus i un polític soviètic.

Biografia[modifica]

Kretinski va néixer a la ciutat de Mahiliou,[1][2] actualment al voblast de Mahiliou, Belarús. Segons l'arxiver rus A.B. Roginki, Kretinski era d'ètnia russa;[1] mentre que d'altres fons citen que tenia orígens ucraïnesos,[2] tot i que d'acord amb Fèlix Txuev, Viatxeslav Mólotov afirmava que la família de Kretinski s'havia convertit del judaisme al cristianisme rus.[3]

Ascens al poder[modifica]

Kretinski s'uní al Partit Obrer Socialdemòcrata Rus el 1903, unint-se a la facció bolxevic. Després de la Revolució de Febrer, que acabà amb la monarquia a Rússia, demostrà ser un organitzador capaç i va ser elegit pel Comitè Central del Partit Bolxevic el 3 d'agost de 1917. El 16 de gener de 1919 va ser fet membre del primer Orgburó soviètic, i el 25 de març del mateix any membre del Politburó. A més, va ser fet membre del Comitè Central del Secretari Responsable del Partit Bolxevic el 29 de novembre, servint en aquest càrrec un any i mig.

Caiguda del poder[modifica]

A finals de 1920 i inics de 1921, després de la victòria bolxevic a la Guerra Civil Russa, Kretinski donà suport a la facció de Leon Trotski en una disputa cada vegada més amarga sobre la direcció del país. Després de la victòria de Vladímir Lenin al X Congrés del Partit del març de 1921, Kretinski perdé els seus càrrecs al Politburó, a l'Orgburó i al Secretariat, sent nomenat ambaixador soviètic a Alemanya. El càrrec era important i sensible a causa de la relació crucial i delicada de la Rússia Soviètica amb Alemanya en aquells moments, però realment no era tan important com els càrrecs que abandonava.

Kretinski donà suport a Trotski i a l'Oposició d'Esquerra entre 1923 i inicis de 1927, però a finals d'aquell any se separà de Trotski, fins a trencar amb l'oposició[4] a l'abril de 1928.

El judici-espectacle[modifica]

Kretinski continuà treballant com a diplomàtic dins el 1937, quan va ser detingut durant la Gran Purga. Va ser sotmès a judici (com a part del Judici dels Vint-i-un) el 12 de març de 1938. Mentre que la majoria de la resta d'acusats van admetre la seva culpa durant els Judicis Espectacle de Moscou, Kretinski inicialment ho negà tot, però l'endemà ho capgirà tot:

El 12 de març va dir al jutge president, Vasili Ulrikh:

« Mai no he estat un membre del "bloc de l'ala dreta i trotskista", que no sabia ni que existís. No he comès cap dels crims dels que hem culpen; i en particular, no sóc culpable d'haver mantingut relacions amb el servei secret alemany. »

Però el dia, després de mesures especials que li dislocaren l'espatlla entre altres coses, va capgirar el seu al·legat dient:[5]

« Ahir, sota la influència d'una momentània sensació de falsa vergonya, provocat per l'atmosfera de la penosa impressió creada per la lectura pública de l'acusació, agreujat per la meva mala salut, no us vaig dir la veritat, no podia dir que era culpable. I en lloc de dir "Sí, sóc culpable", gairebé vaig respondre de forma mecànica: "No, no sóc culpable". »

Als documents interns del NKVD es descobrí que Nikolai Krestinski (juntament amb Nikolai Bukharin i Christian Rakovski) va ser sentenciat a ser afusellat el 2 de març de 1938, el dia que s'inicià el judici. Si bé podria tractar-se d'un error, fa reflexionar sobre la possibilitat que la sentència real podria haver estat ja decidida prèviament a l'inici del judici.

Va ser parcialment exonerat dels seus càrrecs durant la desestalinització de Nikita Khrusxov, i declarat innocent durant la perestroika.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Nikolai Krestinski
  1. 1,0 1,1 Roginsky, A.B. (Ed.). "1938. March". 1998. The Communarka Memorial. Жертвы политического террора в СССР (Victims of Political Terror in the USSR). Memorial International Historical-Enlightenment, Human Rights and Humanitarian Society. 26 Feb. 2009. (rus) http://www.memo.ru/memory/communarka/Chapter5.htm
  2. 2,0 2,1 Rumyantzev, Vyacheslav. "Крестинский Николай Николаевич " ("Krestinsky Nikolai Nikolaevich"). ХРОНОС – Всемирная История в Интернете (HRONOS World History on the Internet). 26 Feb. 2009. http://www.hronos.km.ru/biograf/krestinski.html Arxivat 2009-03-19 a Wayback Machine. (rus)
  3. Chuev, Felix (ed), Molotov Remembers: Inside Kremlin Politics, 1993, Dee Ivan Inc
  4. Gus Fagan Biographical Introduction to Christian Rakovsky, 1980
  5. Robert Conquest, The Great Terror: A Reassessment" Page 352