Nikoloz Txkheïdze

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaNikoloz Txkheïdze

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(ka) ნიკოლოზ სიმონის ძე ჩხეიძე Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement9 abril 1864 Modifica el valor a Wikidata
Puti, Georgia (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Mort11 juny 1926 Modifica el valor a Wikidata (62 anys)
domaine géorgien de Leuville-sur-Orge (França) (fr) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortSuïcidi Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCementiri de Père-Lachaise, 95
Grave of Tcheïdzé (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Membre de la Duma de l'Imperi Rus
Membre de l'Assemblea Constituent Russa
Diputat al Parlament de Geòrgia
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític, diplomàtic Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Obrer Socialdemòcrata Rus
Social Democratic Labour Party of Georgia (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm0158517 Modifica el valor a Wikidata

Nikoloz Txkheïdze (en georgià ნიკოლოზ ჩხეიძე, en rus Николай Семëнович Чхеидзе, Nikolai Semiónovitx Txkheïdze), més conegut com a Karlo Txkheïdze (186413 de juny de 1926), fou un polític menxevic georgià que va ser un dels introductors del marxisme a Geòrgia a la dècada del 1890 i que tingué un paper important tant en la Revolució russa de 1917 com en l'establiment de la República Democràtica de Geòrgia de 1918.

Txkheïdze nasqué a Puti, vila d'Imerètia (Geòrgia), en una família aristocràtica. Amb el seu germà Kalenike Txkheïdze, fou el 1892 un dels fundadors del grup socialdemòcrata Mesame Dasi ("Tercer grup"). De 1907 a 1916, fou membre de la Duma Estatal russa pel Gubèrnia de Tbilissi i guanyà popularitat com a portaveu de la facció menxevic del Partit Obrer Socialdemòcrata Rus.

El 1917, l'any de la Revolució russa, Txkheïdze esdevé portaveu del soviet de Petrograd, però fracassà en l'intent d'evitar l'arribada al poder dels bolxevics. Tot i que refusà un càrrec en el Govern Provisional Rus, va donar suport a la seva política i advocà la idea d'una "oboróntxestvo revolucionària".

Quan l'octubre de 1917 els bolxevics assoliren el poder a Rússia, Txkheïdze era de vacances a Geòrgia. Es quedà allí i esdevingué líder de la República Democràtica Federal de Transcaucàsia el febrer de 1918 i el maig fou elegit president de l'Assemblea Constituent de la recent proclamada República Democràtica de Geòrgia. En fou representant en la Conferència de Versalles de 1919, i hi intentà en va obtenir el suport de la Entente per a la nova república.

Txkheïdze fou un dels autors de la primera constitució de la república el 1921, però, com altres, fou forçat a exiliar-se quan els bolxevics envaïren el país al març. Va escapar a França, on hi va viure fins que es va suïcidar el 13 de juny de 1926.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Nikoloz Txkheïdze