Nimby

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Nimby és un acrònim anglès que significa Not in my back yard (no al meu pati del darrere). Descriu la reacció de ciutadans que s'organitzen per enfrontar-se als canvis i projectes d'instal·lació en el seu entorn immediat d'infraestructures considerades com a perilloses o desagradables, ja sigui per causa de contrarietats personals o de perill real. L'acrònim prové de Nicholas Ridley, el secretari de Medi Ambient britànic sota Margaret Thatcher, en descriure la reacció de la població contra un projecte de modernització dels ferrocarrils, considerats obsolets per tothom al Regne Unit.[1]

Propietaris de dos cotxes que exigeixen mesures per a minvar el brogit del trànsit a Alemanya.

És el fenomen que experimenta la gent que vol feina, però no vol fàbriques massa properes al seu domicili; vol conduir el cotxe, però no vol autopistes; vol telefonar tot arreu, però no vol cap antena al seu veïnat. Una variant del principi es diu SPAN o “Sí, però aquí no”. NIMBY i SPAN són el malson de molts polítics i planificadors, davant la dificultat de fer les coses combinant els interessos privats i l'interès públic.[2] En qualsevol cas, no sempre és fàcil diferenciar entre egoisme populista i objeccions justificades de qui ha de patir bona part dels danys, ni tampoc entre beneficis comuns i interessos privats de grans empreses en un projecte.

Referències[modifica]

  1. Tot soms NIMBYs, diari Avui, 25 de gener de 2010
  2. «L'efecte NIMBY (o LULU) i la comunicació ambiental». Arxivat de l'original el 2007-10-29. [Consulta: 10 octubre 2010].