Nimono

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula cuinaNimono
País d'origenJapó Modifica el valor a Wikidata

Nimono (en japonès: 煮物) designa un tipus de cocció a foc lent i, per extensió, els plats que es fan utilitzant aquesta tècnica a la gastronomia japonesa. El nimono es prepara generalment bullint els ingredients amb un brou aromatitzat amb sake, salsa de soia i una mica d'edulcorant, fins que els ingredients absorbeixen el suc o aquest s'evapora.[1]

Els ingredients base més comuns per preparar un nimono són les verdures, peixos, mariscs, o el tofu, sols o combinats els uns amb els altres. El brou que es fa servir per bullir el nimono és generalment el dashi. A més del sake i la salsa de soia, el brou es pot aromatitzar amb mirin, sucre, sal, vinagre, miso o qualsevol altre condiment. Per a la cocció s'utilitza un recipient que es pugui tancar per permetre una cocció uniforme dels ingredients.[2]

Tipus de nimono[modifica]

Nimono amb kombu.
  • Misoni (味噌煮), o misodaki (味噌炊き): peix o verdures, cuits en una barreja de miso i dashi.
  • Nikujaga (肉じゃが): vedella i estofat de patates, aromatitzat amb soia dolça.
  • Nizakana (煮魚): peix sofregit a foc lent amb brou de dashi, i miso de vegades. També és conegut com a nitsuke (煮付け). El plat apareix per primera vegada en llibres de cuina a principis del segle xviii.
  • Kakuni (角煮): cansalada marinada en soia, mirin i sake, amb ous bullits sencers i rave blanc. La variant d'Okinawa que fa servir awamori, salsa de soia i miso, és conegut com a rafuti.
  • Sōki (ソーキ): costelles de porc estofades, servides sovint amb una sopa de fideus xinesos.
  • Nishime (煮染め): verdures cuites a foc lent en salsa de soia fins que el suc gairebé hagi desaparegut.

Referències[modifica]

  1. Smith, Kat. «All About Nimono, the Japanese Home Cooking Technique of Simmering Vegetables» (en anglès). One Green Planet, 03-10-2017. [Consulta: 13 novembre 2021].
  2. maki. «Japanese Cooking 101, Lesson 3: Nimono (simmered dish) basics» (en anglès), 25-03-2013. [Consulta: 13 novembre 2021].

Bibliografia[modifica]