Ningal

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeNingal

Modifica el valor a Wikidata
Tipusdeïtat mesopotàmica Modifica el valor a Wikidata
Context
Mitologiamitologia mesopotàmica, mitologia sumèria, Religió hitita i religió hurrita Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gènerefemení Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeNanna Modifica el valor a Wikidata
MareNingikuga (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
PareEnki Modifica el valor a Wikidata
FillsUtu i Inanna Modifica el valor a Wikidata
Altres
EquivalentNikkal Modifica el valor a Wikidata

Ningal (𒀭𒊩𒌆𒃲 'Gran Senyora' o 'Gran Reina') va ser una deïtat mesopotàmica d'origen sumeri, filla d'Enki i Ningikuga, i esposa de Nanna, el déu de la Lluna, i mare d'Inanna i Utu.

Era especialment adorada a les ciutats d'Ur i d'Harran, però també a altres ciutats de Mesopotàmia. Li tenien especial devoció els reis de la Tercera dinastia d'Ur, i després els reis de Larsa.

Ella i el seu marit eren divinitats que simbolitzaren els fenòmens atmosfèrics. En alguns texts apareix també com mare d'Ishkur. Segons la narració sumèria titulada Lamentació sobre la destrucció d'Ur Ningal va demanar a Enlil que que ordenés als Anunnaki que no inundessin la ciutat d'Ur.

La mitologia semita la va assimilar a la deessa Nikkal una divinitat protectora dels horts i de les fruites. Amb aquest nom la van adorar els hurrites i els hitites, i és una de les divinitats femenines representades al Temple de Yazılıkaya.[1]

Referències[modifica]

  1. Asher-Greve, Julia M. Goddesses in context. On divine powers, roles, relationships and gender in Mesopotamian textual and visual sources. Friburg: Editions Universitaires Fribourg, 2013, p. 182, 190-191, 209. ISBN 9783727817380. 

Bibliograia[modifica]

  • Jordon, Michael. Encyclopedia of Gods. Kyle Cathie, 2002.