Ningirsu

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeNingirsu

Modifica el valor a Wikidata
Tipusdéu
deïtat de la guerra Modifica el valor a Wikidata
Context
Mitologiamitologia sumèria Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gèneremasculí Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeBau Modifica el valor a Wikidata
PareEnlil Modifica el valor a Wikidata
GermansNanshe Modifica el valor a Wikidata

Ningirsu és el nom d'una deïtat sumèria de l'estat de Lagaix. Tenia el temple principal a la ciutat de Girsu. El seu nom significa «Senyor (NIN) de Girsu». La seva parella era la deessa Bau.

Era una divinitat agrària que portava una pala com a símbol, i se'l representava en forma al·legòrica com una àguila amb cap de lleó que subjectava amb les urpes dos animals.[1] Com a deïtat tutelar de Lagaix era considerat el rei del país, i el governant terrenal n'era només el vicari (ensi). Les victòries dels reis de Lagaix s'atribuïen sempre a Ningirsu, tal com es veu a l'Estela dels voltors, on a més de la imatge del rei Eannatum I (cap a l'any 2450 aC), es veu fragmentàriament la representació del déu Ningirsu.

Després de la caiguda del regne de Lagaix, cap al segle xxii aC Ningirsu va perdre importància, i no va tenir cap lloc destacat a la religió mesopotàmica. Ninurta, déu tutelar de Nippur, va assumir els seus atributs.[2]

Referències[modifica]

  1. Cassin, (Elena (et al.) (eds.). Los imperios del antiguo Oriente: del paleolítico a la mitad del segundo milenio. Madrid: Siglo XXI, 1975, p. 39, 66, 71, 98. ISBN 843230039X. 
  2. Black, Jeremy (et al.). Gods, Demons and Symbols of Ancient Mesopotamia. Londres: The British Museum Press, 2008, p. 138. ISBN 9780714117058. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ningirsu