Ninurta

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Ningursu (o també Ningursu) fou un déu de la mitologia sumèria i de Girsu (un dels barris de Lagash), casat amb la deessa Gatumdu de Lagash. Era fill del déu Enlil i déu tutelar de Nippur, juntament amb el seu pare.

Culte[modifica | modifica el codi]

El culte a Ninurta té els seus orígens en la història de Sumer. Se'l troba en una inscripció procedent de Lagash a on apareix sota el nom de Ningirsu, "el senyor de Girsu". Girsu era el nom d'un dels barris de Lagash.

Ninurta se'l representa en forma d'una doble cara en el himnes i alabances a ell dirigides. Per una cara apareix com un granger i déu benéfic que cura les malalties i espanta als dimonis, i per l'altre és vist com a déu del vent del sur, fill d'Enlil, el enfadat i gelós déu del aire.

Entre els assiris fou molt popular i varis dels seus reis adoptaren el se nom. Ashur-nasir-pal II li construir un palau en la ciutat de Kalhu.

En el sistema astral, Ninurta estava associat al planeta Saturn. Sota les seves capacitats com déu granger, els grecs associaren a Ninurta amb Cronos mentre que els romans l'associaren al déu de la fertilitat Saturn.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]