Ninurta

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula personatgeNinurta
Esprit protecteur (British Museum) (8704834191).jpg
Tipus deu
deïtat de la guerra
Context
Mitologia mitologia sumèria
Dades personals
Sexe home
Família
Cònjuge Bau i Gula
Mare Ninmaḫ, Nintu, Ninhursag i Ninlil
Pare Enlil, Ea i Asshur
Fills Ninmaḫ
Germans Nergal
Altres
Part de Q614752
Modifica dades a Wikidata

Ningursu (o també Ningursu) fou un déu de la mitologia sumèria i de Girsu (un dels barris de Lagash), casat amb la dea Gatumdu de Lagash. Era fill del déu Enlil i déu tutelar de Nippur, juntament amb el seu pare.

Culte[modifica]

El culte a Ninurta té els seus orígens en la història de Sumer. Se'l troba en una inscripció procedent de Lagash, a on apareix sota el nom de Ningirsu, "el senyor de Girsu". Girsu era el nom d'un dels barris de Lagash.

Ninurta se'l representa en forma d'una doble cara en els himnes i lloances a ell dirigides. Per una cara, apareix com un granger i déu benèfic que cura les malalties i espanta els dimonis, i per l'altra és vist com a déu del vent del sud, fill d'Enlil, l'enfadat i gelós déu de l'aire.

Entre els assiris, fou molt popular i diversos dels seus reis adoptaren el seu nom. Ashur-nasir-pal II li construir un palau a la ciutat de Kalhu.

En el sistema astral, Ninurta estava associat al planeta Saturn. Sota les seves capacitats com a déu granger, els grecs associaren Ninurta amb Cronos, mentre que els romans l'associaren al déu de la fertilitat, Saturn.

Enllaços externs[modifica]