Niquelat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Eixos niquelats

El niquelat consisteix en aplicar una capa de níquel a la superfície d'un objecte.[1] La finalitat, generalment, és millorar la resistència a la corrosió, o per qüestions decoratives o com a base per a altres revestiments galvanoplàstics.[2]

Característiques[modifica]

Per raó de les seves característiques especials el níquel està particularment ben adaptat per a moltes aplicacions com a metall de revestiment.[2] El níquel és resistent a l'aire, a l'aigua, als àcids i als àlcalis diluïts. El níquel no és resistent ni l'àcid nítric ni a l'àcid clorhídric ni a l'amoníac concentrats. Les superfícies de níquel no són resistents a l'oxidació, és a dir, poden patir una certa decoloració fosca amb el temps.[3] El níquel és d'un color platejat, però difereix de les superfícies de crom amb un color groguenc pàl·lid característic.[4]

Els recobriments de níquel es caracteritzen pel seu aspecte lleugerament inferior de recobriments de crom (pitjor brillantor, possibilitat de punts febles), menys resistència a la corrosió i menor resistència mecànica, però es fan servir perquè són més barats.

El níquel se sol emprar sovint per a recobrir objectes d'acer. Un recobriment durador s'aconsegueix mitjançant un primer revestiment amb una capa de coure gruixuda, com a capa intermèdia per tal de millorar l'adherència de l'acer i el níquel.[5] A continuació, una capa més prima de níquel. Tanmateix, en els recobriments de més alta qualitat aquest sistema serveix com a capa base per donar després una capa de crom.

Mètodes[modifica]

Hi ha dos mètodes per aplicar la capa de níquel: [2][4]

  • electrolític, s'empra electricitat per a la transferència del níquel, generalment pur.
  • químic o no electrolític, s'empren reaccions químiques per formar la pel·lícula de níquel, generalment en forma d'aliatge.

Referències[modifica]