Niqueltalmessita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralNiqueltalmessita

Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaCa₂Ni(AsO₄)₂·2H₂O
Epònimníquel i talmessita Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusFiló Núm. 51, Aït Ahmane, Districte de Bou Azer, Tazenakht, Província d'Ouarzazate, Drâa-Tafilalet, Marroc
Classificació
Categoriafosfats
Nickel-Strunz 10a ed.8.CG.35
Nickel-Strunz 9a ed.8.CG.05 Modifica el valor a Wikidata
Dana40.2.3.5
Propietats
Sistema cristal·lítriclínic
Estructura cristal·linaa = 5,858(7) Å; b = 7,082(12) Å; c = 5,567(6) Å; α = 97,20(4)°; β = 109,11(5)°; γ = 109,78(5)°
Grup puntual1 - pinacoide
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2008-051
SímbolNtlm Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La niqueltalmessita és un mineral de la classe dels fosfats, que pertany al grup de la fairfieldita. Rep el nom per la seva relació amb la talmessita i pel seu contingut en níquel.

Característiques[modifica]

La niqueltalmessita és un arsenat de fórmula química Ca₂Ni(AsO₄)₂·2H₂O. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2008. Cristal·litza en el sistema triclínic.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la niqueltalmessita pertany a «08.CG - Fosfats sense anions addicionals, amb H₂O, amb cations de mida mitjana i gran, RO₄:H₂O = 1:1» juntament amb els següents minerals: cassidyita, col·linsita, fairfieldita, gaitita, messelita, parabrandtita, talmessita, hillita, brandtita, roselita, wendwilsonita, zincroselita, rruffita, ferrilotharmeyerita, lotharmeyerita, mawbyita, mounanaïta, thometzekita, tsumcorita, cobaltlotharmeyerita, cabalzarita, krettnichita, cobalttsumcorita, niquellotharmeyerita, manganlotharmeyerita, schneebergita, niquelschneebergita, gartrellita, helmutwinklerita, zincgartrel·lita, rappoldita, fosfogartrel·lita, lukrahnita i pottsita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta al filó Núm. 51 d'Aït Ahmane, al districte de Bou Azer, a la localitat de Tazenakht (Província d'Ouarzazate, Marroc). També ha estat descrita a Vallenar, a la província d'Huasco (Regió d'Atacama, Xile). Aquests dos indrets són els únics de tot el planeta on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Niqueltalmessita
  1. «Nickeltalmessite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 7 desembre 2019].