Nit de Reis

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'esdevenimentNit de Reis
Dia 5 de gener
Modifica les dades a Wikidata
Patge Faruk arribant a Igualada en la nit de reis

La Nit de(ls) Reis se celebra arreu dels Països Catalans i també a Espanya, part de Sud-amèrica i a altres llocs durant la nit del 5 de gener, vigília del Dia de Reis o Epifania. Durant els dies previs, els nens i nenes innocents escriuen la carta als reis Melcior, Gaspar i Baltasar tot demanant allò que desitgen, es comporten una mica millor que els dies anteriors (per por que els Reis no satisfacin els seus desitjos) i es preparen emocionalment per l'arribada dels Reis.

Es tracta d'una festa cristiana que té el seu origen amb el Naixement de Jesús a Betlem. Segons aquesta tradició, el nen Jesús va rebre la visita de tres savis que seguint l'estrella d'Orient li van regalar or, encens i mirra.

Quan es fa de dia és el dia de Reis, el 6 de gener al matí els nens comproven que els camells han begut l'aigua, que els reis han tastat el torrons i les neules i que els han deixat algun regal, o en el cas pitjor, si s'han portat malament, carbó de sucre. És un dia festiu a Espanya, Itàlia i altres països, cosa que permet preparar el darrer dinar familiar des de les festes de Nadal, acabar els torrons, neules i dolços i enllestir l'àpat amb el tradicional tortell de reis.

Celebracions[modifica]

Milers de nens i nenes omplen els carrers de les diferents ciutats acompanyats de lluminosos fanalets tot esperant l'arribada dels Reis que acostumen a arribar hores abans de la nit tan especial. Fantàstiques carrosses, tota una comitiva de patges, els honorables de la ciutat, quilos de caramels, llum, color, foc... tot això i molt més enlluerna a tots aquests petits innocents que ansiosos esperen i desitgen l'arribada de l'endemà.

Sovint s'acompanya aquesta arribada amb cançons com:

Els Reis vénen,
vénen de la muntanya,
porten joguines
per la canalla.
Els Reis vénen,
vénen de l'Orient,
no porten res
als nens dolents.

o amb d'altres com:

Visca els tres Reis
de l'Orient
que porten coses
a tota la gent.
Una botifarra per la meva mare
un porró de vi pel meu padrí
un tros de coca per la meva boca
i un tall de pa pel meu germà.

o:

Amb la llum del fanalet
aniré a esperar als tres Reis
perquè portin moltes coses
pau i joia a tots els nens (2).
Quina fosca nit, a quin fred que fa
tot està adormit, ja els sento arribar.

La nit de Reis els nens i nenes acostumen a anar a dormir aviat, emocionats i amb l'esperança que l'endemà quan s'aixequin els Reis hauran deixat petjada del seu pas deixant els regals. Potser no tots els que demanaven però algun sí. I si l'actitud i el comportament no ha estat d'allò més ideal, segurament troben un tros de carbó.

Reis d'Orient[modifica]

Article principal: Reis d'Orient
Monument als Reis d'Orient a Natal (Rio Grande do Norte), Brasil

Els Reis de l'Orient, Reis d'Orient o simplement els Reis o els Reixos, són, segons el Nou Testament, uns mags (o savis, segons la traducció) que van portar regals a Jesús, guiats per una estrella. Aquests regals van ser or, encens i mirra

Segons la tradició de l'àrea de Barcelona, el Patge Gregori és el patge amb més poder dels Reis d'Orient. Té uns ulls com taronges i unes orelles que ho senten tot a moltes milles de distància. Ell sap si s'ha fet bondat o no, i ho explicarà als Reis perquè actuïn en conseqüència a l'hora de repartir regals o carbó.[cal citació]

Vegeu també[modifica]