Nitrobenzè

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Nitrobenè

El nitrobenzè, de fórmula química C6H5NO2, és un compost orgànic aromàtic conegut també com a Nitrobenzol, Nitrofè o essència de mirbana. Es presenta sota la forma d'un líquid incolor o de cristalls grocs segons la temperatura. És un compost tòxic que fa olor d'ametlles.

El nitrobenzè es fa servir principalment com solvent i com agent d'oxidació moderada. En particular es fa servir per la fabricació de l'anilina, però també per a fabricar vernís o per l'encerat de sòls.

Propietats físico-químiques[modifica | modifica el codi]

El nitrobenzè és tòxic i inflamable. Té un alt índex de refracció. És poc soluble en aigua però té una bona solubilitat en alcohols, èter i en el benzè.

Ús[modifica | modifica el codi]

El nitrobenzè és un intermediari de síntesi important utilitzat a gran escala en la fabricació d'un gran nombre de compostos químics. A més de l'anilina i els seus derivats es fa servir per fer cautxú sintètic, plaguicides, colorants, perfums per a sabons i medicaments. Es fa servir per fabricar paracetamol.

En apicultura es fa servir, de vegades, per repulsiu de les abelles i poder dirigir un eixam o recollir la mel. Il est également utilisé en apiculture comme répulsif des abeilles pour diriger un essaim ou pour la récolte du miel, ce qui cause parfois une mortalité relative des abeilles.

Producció i síntesi[modifica | modifica el codi]

Un delsmètodes de fabricació del nitrobenzè és la nitració del benzè gràcies a l'àcid sulfonítric. La primera etapa és la pronatació de l'àcid nítric:

\mathrm{H_2SO_4 + HNO_3 \rightarrow HSO_4^- + H_2NO_3^+}

Aquest és inestable i es disocia:

\mathrm{H_2NO_3^+ \rightarrow H_2O + NO_2^+}

El catió nitroni obtingut reacciona amb el benzè:

\mathrm{NO_2^+ + C_6H_6 \rightarrow C_6H_5NO_2 + H^+}

cosa que permet obtenir el nitrobenzè. L'ió H+ restant reacciona amb els ions HSO4- obtinguts en la primera etapa.


Seguretat i toxicitat[modifica | modifica el codi]

El nitrobenzè pot causar enverinaments greus per ingestió, inhalació o contacte amb la pell. Una taxa elevada de nitrobenzè pot comportar la mort en menys d'una hora. Els seus efectes augmenten si s'ha ingerit alcohol.

Referències[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Nitrobenzè Modifica l'enllaç a Wikidata