No està escrit a les estrelles

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de llibreNo està escrit a les estrelles
The Fault in Our Stars
Tipus llibre
Fitxa tècnica
Autor John Green
Llengua anglès
Artista de la portada Rodrigo Corral
Publicació Estats Units d'Amèrica, 2012
Editorial E. P. Dutton
Detalls de l'obra
Gènere literatura juvenil, novel·la sentimental i narration
Lloc de la narració Amsterdam i Indianàpolis
Més informació
ISBN 978-0-525-47881-2
OCLC 843371432 i 738336589
Modifica dades a Wikidata

No està escrit a les estrelles (en anglès The Fault in Our Stars) és una novela de John Green publicada el gener del 2012. Green va dir que el títol va ser inspirat per la famosa frase de l'obra Julio César (Acte 1, escena 2) de Shakespeare. Casio li diu a Brutus, The fault, dear Brutus, is not in our stars, / But in ourselves, that we are underlings. ("La culpa, estimat Bruto, no recau a les nostres estrelles/ Sinó en nosaltres, que estem sota d'elles.")

L'1 de febrer del 2012, 20th Century Fox[1] adquireix els drets de la novel·la, i el 19 de febrer de 2013 va ser anunciat que Josh Boone seria el director de la películ·la.

Trama[modifica]

La jove de 16 anys Hazel Grace Lancaster és forçada per la seva mare a assistir a un grup de suport per a adolescents amb càncer de 12 a 18 anys. La Hazel va ser diagnosticada amb un càncer tiroïdal en fase 4 quan tenia 13 anys, però se les va arreglar per sobreviure més del que s'esperava gràcies a una droga experimental: el falangifor. Al grup de suport, coneix l'Augustus 'Gus' Waters, un jove que era una estrella de bàsquet a la secundària, però va perdre la seva cama esquerra per culpa d'un osteosarcoma i ara està en remissió. La Hazel el convenç de llegir Una Aflicció Imperial de Peter Van Houten, el seu llibre preferit, i ell desenvolupa una obsessió (tot i que menor que la de la Hazel) cap al llibre. Gràcies a missatges i trucades, la seva relació comença a aprofundir-se cada vegada més. En Gus havia guardat el desig que la fundació 'The Genies ' (la versió fictícia de la fundació Make - A- Wish) els lliura als nens amb càncer i decideix fer-lo servir per viatjar amb Hazel a Holanda per conèixer al solitari autor d'Una Aflicció Imperial. Ella està molt feliç pel viatge, però també decideix que no vol que ella i Gus siguin "més que amics", per potser minimitzar el dolor que la seva mort eventual podria causar-li.

Personatges[modifica]

Hazel Grace Lancaster[modifica]

És la narradora de la novel·la. Una noia de 16 anys que es fa dir només 'Hazel', tot i que en Gus insisteix a dir-li Hazel Grace. És filla única i té por que la seva mort inesperada afecti la relació dels seus pares i tots als qui ella estima. És per això que ella mateixa es descriu com una granada. Tenia càncer de pulmons, i va ser diagnosticada quan tenia 13 anys. Sempre ha estat pacient terminal a l'hospital infantil. La seva mare decideix que està deprimida i la porta a veure el seu metge que li recomana anar a un grup de suport un cop per setmana. Allà, en una de les trobades, coneix a l'Augustus. Primer ella només busca una amistat amb ell, per no fer-li mal si es mor. Tot i que acaba convertint-se en una persona molt especial i important per a ella tota la novel·la.

La Hazel tenia pocs amics i preferia passar els dies acompanyada dels seus llibres, especialment amb "Una Aflicció Imperial" el seu llibre preferit.

Augustus Waters[modifica]

Augustus Gus de 17 anys. Va ser diagnosticat d'osteosarcoma, i va perdre la seva cama esquerra per culpa de la malaltia. És un gran fanàtic dels videojocs, especialment de Counterinsurgence 2: the Price of Dawn i de la novel·la del joc. Primer s'interessa per la Hazel, ja que ella s'assembla molt físicament a la seva última xicota, Caroline Mathers. Al llarg de la novel·la ell i la Hazel es van coneixent i inicien una relació molt profunda quasi des del moment que es coneixen.

Isaac[modifica]

Isaac és el millor amic d'Augustus, i Hazel és la seva companya al grup de suport. Va tenir càncer a un ull quan era un nen, i ara per culpa d'això té un ull de vidre. Els metges l'avisen que hauran d'extirpar-li el seu altre ull deixant-lo cec. La seva xicota Monica, el deixa perquè segons ella 'no pot suportar la seva malaltia' cosa que molesta molt a l'Isaac, fins i tot més que quedar-se cec.

Peter Van Houten[modifica]

En Peter és un solitari autor, que el seu primer i únic treball és ''Una Aflicció Imperial'', el que serveix a Hazel com a base de totes les seves creences en torn la seva vida i la seva relació amb l'Augustus. Peter és un alcohòlic.

Senyora Lancaster[modifica]

La Senyora Lancaster és la mare de Hazel. Al final de la novel·la, l'adolescent descobreix que la seva mare ha estat fent classes per Internet, per a ser treballadora social, com en Patrick.

Senyor Lancaster[modifica]

El pare d'Hazel, era un home molt sentimental, i estima molt a la seva família.

Senyora Waters[modifica]

És la mare d'Augustus, i es diu Emily. Se la descriu com una senyora petita i tímida.

Senyor Waters[modifica]

És el pare d'Augustus, i es diu Mark.

Caroline Mathers[modifica]

És l'exxicota de Gus, que va morir degut a càncer cerebral.

Lidewij Vliegenhart[modifica]

És l'assistenta de Van Houten. Té un nuvi que es diu Bas. És una dona molt amable que va anar a visitar la casa d'Anna Frank amb en Gus i la Hazel quan visiten a Peter Van Houten a Amsterdam. Va dimitir d'asistenta per el mal comportament que va tenir en Peter amb en Gus i la Hazel.

Kaitlyn[modifica]

És una de les poques amigues de l'Hazel, és bastant egocèntrica i té un gran cercle social.

Patrick[modifica]

És el treballador social que s'encarrega del grup de suport al que va la Hazel. Ell també és un supervivent de càncer.

Monica[modifica]

Monica és la xicota d'Isaac al començament del llibre, però va acabar amb la relació abans que ell perdés l'ull i es quedés cec trencant així una promesa que s'havien fet mútuament i deixant a l'Isaac completament destrossat.

Publicació avançada[modifica]

El 21 de desembre del 2011, Barnes & Noble accidentalment va entregar 1500 còpies de "No està escrit a les estrelles" a les persones que ho van ordenar amb anticipació.

Història de la publicació[modifica]

El llibre va arribar al número 1 a les listes de best sellers d'Amazon.com i Barnes & Noble el juny de 2011 després que el títol fos enunciat.

Recepció de la crítica[modifica]

The New York Times va dir: una barreja de melencolía, dolçor, filosofía i gràcia a més que segueix el curs de la tragèdia realista. Time va dir: No està escrit a les estrelles , maleïdament proper a la genialitat.[2]

A més a més, a Times el va col·locar com el llibre número 1 a la seva llista anual de Top 10 Llibres de Ficció del 2012.[3]

Adaptació cinematogràfica[modifica]

Els drets d'autor van ser comprats per Century Fox el febrer del 2012. La fimlació va ser l'estiu del 2013. El film va catapultar a l'èxit el jove actor Ansel Elgort.

Referències[modifica]

  1. «Fox 2000 Options 'The Fault in Our Stars' by John Green». Media Bistro. [Consulta: 1 febrer 2012].
  2. Stephan Lee. «The Fault in Our Stars». Entertainment Weekly, 11-01-2012. [Consulta: 29 gener 2012].
  3. Lev Grossman. «Top 10 Libros Ficción 2012» (en anglès). Time Entertainment, 04-12-2012. [Consulta: 27 febrer 2014].