Nolo contendere

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 14:07, 26 maig 2014 amb l'última edició de Flamenc (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.

Al sistema jurídic dels Estats Units d'Amèrica, el terme llatí nolo contendere (en català seria: «no vull contendre o disputar») és un al·legat que es pot declarar al cas d'un plet criminal en comptes de culpabilitat o innocència.[1] El resultat de fet és semblant a la culpabilitat, ja que normalment comporta una condemna. L'acusat accepta la pena tot i no es declara ni culpa­ble ni innocent.[2] Aquest al·legat és relativament exclusiu al dret dels Estats Units.[3] En altres països de dret anglosaxó, aquest al·legat no és permés, el reu ha de triar entre culpable o innocent, si no tria, el jutge el nota com una al·legació d'innocència.

Inculpat de corrupció, Spiro Agnew, el vicepresident sota Richard Nixon un cop hauria explicat l'al·legat així: «I didn't do it, but I'll never do it again» o traduït: «no ho vaig fer, però no ho tornaré a fer mai».[4]

Referències

  1. «Nolo contendere», Merriem-Websters online diccionary, [Consulta 26 de maig de 2014 (2014-05-26)]
  2. «La pena de mort», La Tertúlia del quart pis, Vilassar de Dalt, Institut Jaume Almera
  3. «Nolo contendere»(anglès), nolocontendere.org, [Consulta 26 de maig de 2014 (2014-05-26)]
  4. «nolo contendere», sedict.com