Només sé que no sé res

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

«Només sé que no sé res» (en grec clàssic ἓν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα, hèn oîda hóti oudèn oîda ; en llatí scio em nihil scire o scio em nescire ) és una frase molt coneguda que deriva del fet relatat pel filòsof grec Plató a Sòcrates. Així mateix està relacionat amb una resposta oracular de la pitonissa de Delfos, que a la pregunta realitzada per Querefonte sobre si hi havia algú més savi que Sòcrates, va respondre que ningú era més savi.[1]

En Plató[modifica]

A l'Apologia de Sòcrates, de Plató, explica que: [2]

« [...] ἀλλ' οὗτος μὲν οἴεταί τι εἰδέναι οὐκ εἰδώς, ἐγὼ δέ, ὥσπερ οὖν οὐκ οἶδα, οὐδὲ οἴομαι · Aquest home, d'una banda, creu que sap alguna cosa, mentre que no sap [res ]. D'altra banda, jo, que igualment no sé [res], tampoc crec [saber alguna cosa]. »

La imprecisió de parafrasejar aquest fragment com «només sé que no sé res» radica que l'autor no està dient que no sap res, sinó que fa veure que no es pot saber alguna cosa amb absoluta certesa, fins i tot en els casos en què un creu estar segur.[3]

Sòcrates torna a tractar aquest tema en el diàleg platònic Menó, quan diu: [4]

« καὶ νῦν περὶ ἀρετῆς ὃ ἔστιν ἐγὼ μὲν οὐκ οἶδα, σὺ μέντοι ἴσως πρότερον μὲν ᾔδησθα πρὶν ἐμοῦ ἅψασθαι, νῦν μέντοι ὅμοιος εἶ οὐκ εἰδότι. »

Aquí, Sòcrates pretén canviar el punt de vista de Menó, que creia fermament en la seva pròpia opinió, però la seva pretensió de saber fou desaprovada per Sòcrates.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Plató, Apologia de Sòcrates , 21a.
  2. Plató. Apologia de Sòcrates. 21D. 
  3. Apology of Socrates (en anglès). Aris & Phillips, 1997, p. 18. ISBN 0-85668-371-X. 
  4. Plató. Menó. 80d1 -3.