Nonanal

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Nonanal
Nomenclatura
Fórmula química C9H18O
Nombre CAS 124-19-6
Propietats químiques
Densitat 0,827 g/cm3 (líquid)
Massa molar 142.2386
Punt de fusió -19 °C
Punt d'ebullició 191 °C
Seguretat
Compostos relacionats
Recursos externs
Si no s'indica el contrari, les dades són pels materials en condicions estàndard (25 °C, 100 kPa)
Avís d'exempció de responsabilitat

El nonanal, nonanaldehid o pelargonaldehid, és un aldehid i un alcà.[1] Aquest compost, de fórmula C9H18O, és un líquid incolor o groguenc a temperatura ambient, tot i que es volatilitza fàcilment, degut al seu baix pes molecular. És present a moltes plantes, tals com la vinya, la prunera o el llorer,[2] i juga un paper important en la comunicació insecte-planta, podent actuar com a kairomona, al·lomona, feromona o atraient per a molts ordres d'insectes diferents.[3] També és produït pel cos humà, i es creu que són les emissions de nonanal les que atreuen els mosquits del gènere Culex.[4] El nonanal pot ésser produït artificialment, a partir de la reducció de l'àcid pelargònic, entre altres. És un compost usat en perfumeria, com a agent aromatitzant i també és emprat en l'elaboració de medicaments.

El nonanal, juntament amb el propanal, és un dels aldehids més presents a l'atmosfera, com s'ha vist en estudis duts a terme a Tennessee, Estats Units les seves concentracions variaven entre les 70 ppt a la nit i les 300-400 ppt durant el migdia. El nonanal, com altres aldehids, és molt reactiu a l'anió hidroxil, fet que genera ozó troposfèric (un contaminant) així com compostos que reaccionen amb els òxids de nitrogen i els fan precipitar.[5]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «Nonanal» (en anglès). NIST Webbook of chemistry.
  2. «Plant species that emit Nonanal» (en anglès). Pherobase.
  3. «Species that utilize Nonanal in its chemical communication system» (en anglès). Pherobase.
  4. Syed, Z.; Leal, W. S. (2009). "Acute olfactory response of Culex mosquitoes to a human- and bird-derived attractant". Proceedings of the National Academy of Sciences 106 (44): 18803.
  5. Bowman JH, Barket DJ Jr, Shepson PB (2003). Atmospheric Chemistry of Nonanal. Environ. Sci. Technol. 2003, 37, 2218-2225(anglès)