Norsca

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Norsca és un lloc fictici de món fictici de Warhammer creat per Games Workshop. És una analogia d'Escandinàvia, i els seus ocupants humans, els Norse, la versió al joc del poble nòrdic (incloent-hi els víkings).

Norsa té una costa fortament encaixada en les muntanyes que voregen la mar. Al Nord es troba el Regne del Caos (també anomenat 'Les terres ombries' pels Norse i conegudes també com el Desert del Caos, cap al sud, més enllà de la Mar de les Garres, hi és l'Imperi i al Sud-est el regne de Kislev. Entre Norsca i Kislev, hi ha una àrea salvatge anomenat el País dels Trolls.

Norsca va ser originàriament poblada pels Alts Elfs i els nans. Els humans vingueren a aquesta terra molt després d'ells. Els Nans de Norse continuen visquen-hi, però els Elfs van marxar de la terra. Encara hi ha runes antigues que els Elfs deixaren enrere. Un dels llocs misteriós d'aquesta terra és el Bosc dels Ganivets, que es troba al bell mig de Norsca on hi ha l'antic temple Elf. Però aquest lloc és extremadament difícil i perillós d'arribar-hi.

La terra de Norsca es troba al nord llunyà de l'Imperi al mar tempestuós de les Garres. És una terra dura de nou i gel amb les muntanyes Gelades i del Crepuscle, que arriba fins al cel mateix i baixa fins a la mar. Els humans que viuen ací són fornits, amb grans i marcats músculs i llargues cames. Són descrits i els models estan fets, d'una forma similar als víkings. Els Norse són una gent assedegada de sang i una societat basada enterament en la guerra i la lluita. Fan o produeixen poc a la seua terra natal inhòspita i sa actitud és de prendre qualsevol cosa que necessiten la terra d'altres. Moltes vegades els seus temuts vaixells de guerra han portat el terror i destrucció a les terres de l'home i d'altres races. El poble Norse viu en tribus saltamarges o clans com els Unberogens que foren, segles enrere, els fundadors de l'Imperi. És per això que les tribus Norse adoren obertament els déus foscos del Caos com a propis.

Tots els guerrers Norse són entrenats en l'art de la guerra a una edat jove i es converteixen en experts en l'ús de l'espasa, destral, i escut, ja que la seua és una societat brutal on només els més forts sobreviuen. Probablement per la seua ben fundada temible reputació, els Norse tenen pocs vincles, a banda de la seua tribu i els seus avantpassats, així doncs, són uns excel·lents mercenaris.

Tot i el seu comportament brutal, els Norse són excel·lents mariners, rivalitzant inclòs amb els Alts Elfs i foren ells els primers humans a descobrir Lústria i les Terres del Sud. Als seus vaixells de guerra, els Norse salparen de l'Antic Món a Lústria, establint la primera colònia, Skeggi. Els Norse s'expandiren com una plaga a la costa de Lústria, assaltant diversos assentaments de costa, però els seus desitjos de riquesa i saga fou el que els va conduir terra endins per a saquejar els temples dels Slann. També són bons comerciants, atracadors i esclavistes què varen construir i mantindre colònies a Lústria.

Trets dels Norse[modifica | modifica el codi]

Trets de la història i idiosincràsia dels Norse són:

 • La gent que originàriament va immigrar de l'Imperi cap a Kislev i després a Norsca van ser anomenats Norsii. Varen ser els avantpassats dels actuals tribus Norse.
 • Les principals (més grans) tribus de Norsca són: Aeslings (Tribu del Nord), Baersonlings, Bjornlings, Graelings (Tribu del Nord), Sarls, Skaelings i Vargs (Tribu del Nord). El Liber Khorne parla també de Brennuns, però aquesta tribu no és anomenada en altra fons, el que pot significar que és una tribu menor. Probablement sota una de les tribus principals.
 • Hi ha altres tribus menors o clans entre els Norse, que es van anomenar en diverses fonts publicades. Aquestes inclouen els Fremen, el Gos de l'Espasa de Gel, Pell de Ferro, Snaegr, Stortsvinaer, Ullal de la Tempesta, Corb de la Tempesta, Deu Óssos, Ursfjordings (Els homes ós d'Urslo), El Llop, Els Germans Llop, L'arpa del Llop.
 • La llengua Norse és un llenguatge complex amb uns dotze dialectes tribals. Estructuralment, manté diverses semblances amb el Khazalid, la llengua dels Nans, però és corrompuda per la intrusió de paraules de l'antic Reikspiel i la Llengua Fosca.
 • Norse encunyen petites monedes d'argent anomenades Sceattes. Les monedes van en funció de la crua semblança del Rei tribal que les origina. Els Norse no empren or per a les monedes, en comptes d'això ells fonen les monedes d'or per a fer peces de joieria.
 • El sistema legal dels Norse és anomenat Wergild.
 • La noblesa Norse són normalment anomenats com Jarls. Però els caps de les tribus entre les tribus a vegades són anomenats Jerg. Els Jerg poden tindre Jargs sota el seu comandament. El rang més alt és el de Rei, que normalment mana en una de les tribus més grans. El Gran Rei de Norsca és mencionat en algunes fonts i això significa que una de les tribus s'ha alçat per a manar la majoria de tribus.
 • Entre els Norse hi ha els berserkers i Ulfsarks (Canvia formes, tant com a llop com a ós). Aquestos canvia formes són anomenats Ulfwerenar pel suplement Volum de corrupció (Tome of Corruption).
 • Pel Desert del Caos (i les energies de la màgia i el Caos en estat brut) que hi són prop de Norsca, les mutacions i deformitats són comuns entre els Norse i inclòs el terreny. Els Norse veuen açò com a marques dels Déus.
 • El port i assentament de Skeggi és un post comercial i una colònia de la costa de Lústria.
 • Als mapes publicats amb el número 300 de la White Dwarf els Norse de Norsca són marcats de manera diferent a la tribu Norse de la serralada dels Deserts del Caos.
 • Durant la Tempesta del Caos, Archaon va reunir els seus generals, Els Quatre, entre els Norse. Els Quatre d'Archaon apareixen entre els Personatges Especials de les Hordes del Caos.

Religió Norse[modifica | modifica el codi]

La religió Norse és dinàmica i complexa. Els Norse adoren principalment als Déus Foscos i empren sacrificis humans. Aquests Déus Foscos inclouen els Déus del Caos Khorne, Nurgle, Slaanesh i Tzeentch. Els Norse tenen molts noms per a aquests Déus.

Però, també adoren a altres éssers (Normalment dimonis) i esperits dels seus avantpassats i herois. També tenen altres Déus, que potser no tinguen cap relació amb els Déus del Caos.

Els principals temes dels panteons nòrdics inclouen: la Guerra, el Desig, la Decadència i l'Esperança. Un panteó poques vegades compta amb només un Déu únic, per tema, i prefereixen tindre diversos. La religió Norse va ser explicada al suplement de Warhammer Fantasy: El joc de rol Volum de Corrupció (Tome of Corrupcion en anglès) i el Volum de Salvació (Tome of Salvation en anglès). També el Liber Chaotica fa una explicació sobre els Déus del Caos.

 • Els Norse no tenen sacerdots oficials i els seus homes sagrats són anomenats Vitki o Shaman. A vegades els Sacerdots del Caos també prenen aquest rol. Els Norse poden tindre altres noms pels seus homes sagrats com "Pare de Sang" i altres diversos. Amb ells, aquests homes sagrats són vistos amb por i són bàsicament intocables, perquè els Norse temen la ira dels Déus.
 • La tribu Skaeling adora un Déu Demoniac anomenat Mermedus (una reflexió, probablement, de Manann, que viu baix de la Mar de Garres.
 • El suplement de Warhammer Fantasy: El joc de rol Volum de Salvació explica un orde menor d'Ulric anomenat Orde del Trom d'Hivern, i els seus seguidors són simplement anomenat Ragnarites. Hi ha monestirs aïllats també a Norsca on també s'ordena un sistema de coves llegendari on es troba el misteriós Tron del Rei de Neu.

Nans de Norse[modifica | modifica el codi]

Els Nans de Norse són els nans més septentrionals de l'Antic Món. Mentre que hi estan relacionats amb els nans de les fortaleses de més al Sud, la separació després del temps ha donat lloc a certs canvis i els Nans de Norse han assumit algunes característiques més salvatges, comparats amb l'arquetip dels nans.

Els Nans de Norse són retratats al suplement de Warhammer Fantasy: El joc de rol anomenat Nans: Pedra i Acer (Dwarfs: Stone & Steel en anglès) i també en el suplement Volum de Corrupció (Tome of Corruption en anglès)

 • El principal bastió (és a dir, la seua capital) dels Nans de Norse a Norsca és Kraka Drak. Altres enclavaments inclouen Sjoktraken (un port), Kraka Dorden, Kraka Onsmotek, Kraka Ravnnvake.
 • El 2008, el llibre de Warhammer: Guerrers del Caos, explica la història de la destrucció de Kraka Drak. Aquesta destrucció va vindre de la mà del "Emperador del Caos" Valmir Aesling. Valmir era un general del poderós Campió del Caos i escollit Asavar Kul, així doncs aquesta història probablement va passar durant el temps de la "Gran Guerra del Caos" (Data a Warhammer de l'any 2300). Tot i que la creença diu que Kraka Drak va ser destruïda totalment, encara apareix en moltes fonts que estan datats després de la guerra. Una possibilitat és que l'enclavament va ser reprès pels Nans de Norse després de la guerra (O no va ser totalment presa per l'Horda del Caos invasora).

Religió Norse[modifica | modifica el codi]

La religió Norse és dinàmica i complexa. Els Norse adoren principalment als Déus Foscos i empren sacrificis humans. Aquests Déus Foscos inclouen els Déus del Caos Khorne, Nurgle, Slaanesh i Tzeentch. Els Norse tenen molts noms per a aquests Déus.

Però, també adoren a altres éssers (Normalment dimonis) i esperits dels seus avantpassats i herois. També tenen altres Déus, que potser no tinguen cap relació amb els Déus del Caos.

Els principals temes dels panteons nòrdics inclouen: la Guerra, el Desig, la Decadència i l'Esperança. Un panteó poques vegades compta amb només un Déu únic, per tema, i prefereixen tindre diversos. La religió Norse va ser explicada al suplement de Warhammer Fantasy: El joc de rol Volum de Corrupció (Tome of Corrupcion en anglès) i el Volum de Salvació (Tome of Salvation en anglès). També el Liber Chaotica fa una explicació sobre els Déus del Caos.

 • Els Norse no tenen sacerdots oficials i els seus homes sagrats són anomenats Vitki o Shaman. A vegades els Sacerdots del Caos també prenen aquest rol. Els Norse poden tindre altres noms pels seus homes sagrats com "Pare de Sang" i altres diversos. Amb ells, aquests homes sagrats són vistos amb por i són bàsicament intocables, perquè els Norse temen la ira dels Déus.
 • La tribu Skaeling adora un Déu Demoniac anomenat Mermedus (una reflexió, probablement, de Manann, que viu baix de la Mar de Garres.
 • El suplement de Warhammer Fantasy: El joc de rol Volum de Salvació explica un orde menor d'Ulric anomenat Orde del Trom d'Hivern, i els seus seguidors són simplement anomenat Ragnarites. Hi ha monestirs aïllats també a Norsca on també s'ordena un sistema de coves llegendari on es troba el misteriós Tron del Rei de Neu.

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

 • Norse Llista oficial dels Norse per a Mordheim, amb molta informació
 • Town Cryer Núm 13.
 • The Citadel Journal Issue 6, Games Workshop, 1994
 • Nunez Jr, Alfred (2002), Dwarfs: Stone and Steel, Hogshead Publishing, ISBN 1899749284
 • Williams, Richard (2005), Liber Chaotica (complete edition), Black Library, ISBN 1844163946
 • Williams, Richard (2003), Liber Chaotica Volume I: Khorne, Black Library, ISBN 1841542725
 • Von Staufer, Marijan (2003), Liber Chaotica Volume II: Slaanesh, Black Library, ISBN 1844160432
 • Von Staufer, Marijan (2003), Liber Chaotica Volume III: Nurgle, Black Library, ISBN 1844160645
 • Von Staufer, Marijan (2003), Liber Chaotica Volume IV: Tzeentch, Black Library, ISBN 1844160858
 • Ragan, Anthony (1999), Marienburg: Sold Down the River, Hogshead Publishing, ISBN 1899749144
 • Werner, C.L. (2007), Palace of the Plague Lord, Black Library, ISBN 1844164810
 • green, ronin (2007), Realm of the Ice Queen, Black Industries, ISBN 1844164330
 • Schwalb, Robert J. (2006), Tome of Corruption, Black Industries, ISBN 1844163091
 • Schwalb, Robert J. (2007), Tome of Salvation, Black Industries, ISBN 1844163148
 • Stillman, Nigel (1998), Warhammer Armies: Dogs of War, Games Workshop, ISBN 1872372023
 • Thorpe, Gavin; Priestley, Rick; Reynolds, Anthony and Alessio Cavatore (2002). Warhammer Armies: Hordes of Chaos. Nottingham: Games Workshop. ISBN 1-84154-222-9.
 • Warpstone Issue 19, Warpstone, 2002
 • Ward, Mat (2008). Warhammer Armies: Daemons of Chaos. Nottingham: Games Workshop. ISBN 1841548839.
 • Kelly, Phil (2008). Warhammer Armies: Warriors of Chaos. Nottingham: Games Workshop. ISBN XXX.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

 • Kalevala Hammer - Enllaç al Projecte de Norsca. Una pàgina web amb informació sobre Norsca basat en el joc de rol de Warhammer