Northern Line

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

logo

Color al mapa negre
Obertura 1867
Tipus de línia Profund
Material rodant Sèrie 1995
Estacions 50
Longitud 58 (km)
Cotxeres i tallers Golders Green,
Morden,
Highgate,
Edgware i
High Barnet
Viatges fets 206.987.000 (per any)
Línies de Transport for London
Metro de Londres
  Bakerloo
  Central
  Circle
  District
  Hammersmith & City
  Jubilee
  Metropolitan
  Northern
  Piccadilly
  Victoria
  Waterloo & City
Altres línies
  Docklands Light Railway
  Tramlink
  London Overground

Northern Line és una línia de ferrocarril de trànsit ràpid del Metro de Londres (en anglès London Underground), que apareix al mapa (the Tube map) de color negre. La línia circula de l'estació de Morden a Edgware o High Barnet i el traçat de la línia és soterrat a gran profunditat, a Londres aquest tipus de línies són conegudes com el tub (en anglès the tube) per la forma que tenen els túnels.

És la línia que transporta més passatgers, en nombres absoluts, de la xarxa de metro: 206.734.000 passatgers per any. Tot i el seu nom, la Northern Line no dona servei a les estacions situades més al nord, de fet serveix a les que es troben més al sud, 29 de les seves estacions es troben a la riba sud del riu Tàmesi.

La línia té una història complicada, ja que l'actual línia està formada per dos branques en la secció nord, dos més a la central i el tram sud s'hi reflecteix la seva gènesi com a tres companyies de ferrocarrils sepadares que arribaren alhora i que es van combinar entre la dècada de 1920 i 1930. A més d'una extensió a la dècada de 1920 planificada per quatre companyies i que després s'acabà abandonant. Des de la dècada de 1930 fins a la de 1970 les vies d'una setena companyia dirigiren una part de la Northern Line.[1]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Northern Line
  1. Les set companyies eren 1. the City & South London Railway, 2. the Charing Cross, Euston & Hampstead Railway, 3. the Edgware, Highgate & London Railway, 4. the Edgware & Hampstead Railway, 5. the Watford & Edgware Railway, 6. The Wimbledon & Sutton Railway and 7. the Great Northern & City Railway.