Notker de Sankt Gallen

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Notker el Quec)
Infotaula de personaNotker de Sankt Gallen, o
Notker el Quec

Miniatura del s. XI, amb el monjo Notker
Biografia
NaixementNotcherius Balbulus
c. 840 Modifica el valor a Wikidata
Jonschwil Modifica el valor a Wikidata
Mort6 abril 912 Modifica el valor a Wikidata (71/72 anys)
Sankt Gallen Modifica el valor a Wikidata
SepulturaAbadia de Sankt Gallen (Suïssa) 
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópoeta, historiador, musicòleg, compositor, escriptor Modifica el valor a Wikidata
Orde religiósBenedictins
monjo, confessor
CelebracióEsglésia Catòlica Romana (culte local a St. Gallen)
Beatificació1512 , Roma nomenat per Juli II
Festivitat6 d'abril
IconografiaHàbit benedictí, escrivint; amb un llibre i un bastó trencat amb què dona cops al dimoni
Patró deMúsics

Musicbrainz: 80840853-80bf-47f8-b8b3-365c0a7e4fd1 Discogs: 1496666 Project Gutenberg: 45008 Modifica el valor a Wikidata

Notker de Sant Gall o Notker Balbulus, o Notger el Tartamut (840 - 912) va ser un monjo de l'abadia de Sant Gal, destacat poeta i compositor de música. El seu nom Balbulus és un sobrenom que significa "el Tartamut". És un dels poetes litúrgics més importants de l'edat mitjana.

Biografia[modifica]

Notker nasqué cap al 840 en una família distingida, potser a Jonschwyl, vora el Thur, a Suïssa, al sud de Wil, al cantó de Sankt Gallen, o a Elgg. Va estudiar amb Tutiló a l'escola monàstica de Sankt Gallen, on van tenir com a mestres Iso i Moengall.

S'hi va fer monjo i el 890 era bibliotecari de l'abadia, i hostatger del 892 a 894. També va ensenyar i va destacar pel seu bon gust en la poesia. Morí a l'abadia en 912, i fou beatificat l'any 1512 per Juli II.

Obres[modifica]

Va completar la crònica d'Ercambert i va escriure un martirologi i una biografia en vers de Sant Gal. Es pensa que és el Monjo de Sankt Gallen (Monachus Sangallensis) que va escriure la Gesta Caroli Magni, un recull d'anècdotes sobre Carlemany i els esdeveniments de la França del seu temps que, juntament amb la crònica d'Eginard, és una font valuosíssima de dades sobre aquest període. Se li adscriuen a més molts altres treballs, encara que no es té certesa de la seva autoria en tots ells. En l'edat mitjana se li atribuïa, per exemple, l'himne Mitja Vita, de manera errònia.

Va introduir en Alemanya un nou tipus de lírica religiosa anomenada seqüència gregoriana, innovant en la manera de separar les síl·labes llatines per a cantar-les (veure cant gregorià), especialment en el cant de l'Al·leluia després de la lectura de l'evangeli. El seu Liber hymnorum, creat entre 881 i 887, n'és un exemple. Hi són freqüents els poemes mnemònics, que ajuden a recordar els tons dels melismes del cant pla.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Notker de Sankt Gallen