Nouveau roman

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El moviment literari que s'anomena Nouveau roman (que en francés voldir "novel·la nova") és format per un grup variable d'escriptors (i que depèn del crític que fa l'article). En qualsevol cas, normalment inclou sempre a Alain Robbe-Grillet, considerat el fundador i primer teóric del moviment, com a autor del manifest Per una nova novel·la ("Pour un nouveau roman"), Michel Butor, amb la seva novel·la més coneguda, La modificació, Nathalie Sarraute i el Premi Nobel de Literatura el 1985, Claude Simon.

De vegades, s'inclou també a Marguerite Duras, Claude Ollier, Robert Pinget, Jean Ricardou o Hélène Bessette.

L'expressió fou feta en un article del totpoderós diari francés "Le Monde" en el qual el crític Émile Henriot feia una referència a la quarta novel·la de Robbe-Grillet, La celosía i a Tropismes de Sarraute, el 22 de maig del 1957.

Nogensmenys, sota aquest terme s'ha ajuntat d'una forma que no sempre és molt clara autors diferents que tenien com a característica principal comú el seu plantejament nou a la forma d'escriure, que han evolucionat però, de forma diferent en cada cas.

Una característica generalitzada a aquests autors és el qüestionament de la novel·la tradicional. Segons ells ja no té sentit escriure novel·les de la mateixa manera que ho feia Balzac, amb uns personatges, una trama, un principi, un desenvolupament i un desenllaç. Se senten però més a prop d'una literatura més introspectiva com ara la de Stendhal o Flaubert. No s'admet la descripció dels caràcters, segons diuen mediatitzada per prejudicis ideològics, s'exploren però els fluxos de consciència. S'hi veu la influència d'autors estrangers com ara Virginia Woolf o Kafka o francesos com Sartre o Camus és evident.