Nova catalunya

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Mapa del segle XVII de Venezuela abans que un a part del terreny passés a dir-se Nova Catalunya
Mapa del segle XVII de Veneçuela abans que fragment d'aquest terreny passés a ser la Nova Catalunya.

Nova Catalunya foren el conjunt de terres conquerides o colonitzades per l' explorador i militar català Joan Orpí i del Pou a l' any 1638 en nom i en honor del Principat de Catalunya. Tenia com a capital provincial Nova Barcelona i s'estenia des de Cariaco fins al riu Orinoco en l' actual Veneçuela. Tot i així no s' en sap molt bé quanta superfície comprenia la colònia catalana.

Encara que més o menys eren unes terres que pertanyien al Principat, la Corona de Castella només deixava exportar a les amèriques dos vaixells annuals per cada estat de la Corona d'Aragó ja que s'en sabia molt bé que aquells temps eren decadents per als estats catalano-aragonesos i una recuperació econòmica per aquests suposaria una amenaça per la corona castellana.

Armament i protecció[modifica]

A mesura que passaven les dècades a Europa, cada cop se'ls hi posava menys armadura als exèrcits perquè com que les bales de les armes foc podien penetrar l'armadura i ferir (tot i que no arribava a matar) els països van anar traient parts de l' armadura, ja que si no protegien contra les armes de foc es convertien en un pes inútil. Tot i així, no va ser fins després de la Guerra de la Successió que es va anar deixant la caballeria pesada i els cuirassers. Mentre passava això a Europa, els soldats colons de les amèriques seguien portant molta armadura perquè les fletxes i armes dels indis no penetraven i rebotaven al xoc contra l'armadura.