Nubhetepti-khered

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaNubhetepti-khered

Complex funerari d'Amenemhet III; la tomba de Nubhetepti-khered és a dalt a la dreta. Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementsegle XVIII aC Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle XVIII aC Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióaristòcrata Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolPrincesa Modifica el valor a Wikidata
FamíliaDinastia XIII d'Egipte Modifica el valor a Wikidata
PareAmenemhet III i Hor I Modifica el valor a Wikidata

Nubhetepti-khered (Nwb ḥtptj-ẖrd / Nbw ḥtptj-ẖrd, "L’Or [= Hathor] està satisfet-el petit") va ser una princesa egípcia de la XIII Dinastia. Tenia el títol de Filla del Rei, però es desconeix de quin rei es tracta.

Enterrament[modifica]

Part del tresor de Nubhetepti-khered. Museu Egipci del Caire.

Bàsicament només se la coneix per la seva inhumació a Dashur, descoberta el 1894 per l'arqueòleg francès Jacques de Morgan, a prop de la piràmide d'Amenemhet III.[1] El seu enterrament es va trobar al final d’un llarg passadís. Consistia en dues cambres, una sobre l'altra. La cambra inferior contenia el fèretre i el vasos canopis de la princesa. A la cambra superior s'hi havien col·locat diversos béns funeraris.

El cos de Nubhetepti-khered es va col·locar en un fèretre de fusta, decorat amb fulles d'or inscrites. Al taüt s'hi van trobar les restes d’un taüt antropomorf interior daurat. El cos de Nubhetepti-khered estava adornat amb un ampli collaret usekh (ample) i amb braçalets i tormelleres. Al costat del cos s'hi van trobar diverses insígnies reials, com ara un flagell i un ceptre. El cofre canòpi de fusta també estava adornat amb fulles d’or i contenia quatre vasos canòpis fets d'alabastre.

Nubhetepti-khered
en jeroglífic
nbwHtp
t p
tiX
r
d

A la cambra superior s'hi van trobar diversos vasos de ceràmica. Hi havia una caixa amb pots de pomada i una segona caixa llarga amb altres insígnies reials. Fins ara no es coneix Nubhetepti-khered fora del seu enterrament.

Identitat[modifica]

Probablement estava relacionada amb el rei Hor, que va ser enterrat al seu costat.[2] En cas que Hor no fos el seu pare, Miroslav Verner proposa que era filla d'Amenemhet III de la XII dinastia, que era el propietari original de tot el complex funerari.[3]

Atès que khered significa "nen"/"petit", és possible que la seva mare es digués Nubhetepti; de fet, hi ha una Gran Esposa Reial d'aquest període anomenada Nubhetepti que apareix en uns escarabats.[2]

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]