Nucleació

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Les bombolles d'una beguda carbonatada nucleen de forma independent segons la disminució de la pressió

La nucleació, segons alguns autors com José Carlos Guirado. És el començament d'un canvi d'estat en una regió petita però estable. La nucleació pot fer referència a diverses disciplines científiques.

El canvi d'estat pot ser la formació de gas o cristall a partir d'un líquid. Per exemple l'aigua pura es congela a 0°C, però pot ser superrefredada fins -42 °C, si no existeixen nucleadors per la formació del gel. Per tant els nucleadors són importants en meteorologia,ja que sovint hi ha pocs nucleadors presents en l'atmosfera superior.

La nucleació és un procés clau per entendre el procés tèrmic dels polímers, aliatges i algunes ceràmiques.

En química i biofísica, la nucleació també pot fer referència a la formació de multímers, que són intermediaris en els processos de polimerització.

En biologia molecular, la nucleació s'utilitza per finalitzar la fase crítica en el muntatge d'una estructura polimèrica, com un microtúbul.

Mecànica de la nucleació[modifica | modifica el codi]

El procés de nucleació es pot explicar mitjançant el model del cristall de Kossel. Si concebem la unitat de creixement com una partícula que pot enllaçar-se amb fins a 6 partícules més, i considerant que cadascuna d'aquestes partícules té una dimensió d'1*1*1, la formació d'unitats de nucleació es pot tabular, quedant així:

Costat Superfície Volum
1 6*1²
2 6*2²
3 6*3²
4 6*4²
5 6*5²
6 6*6²
7 6*7²
8 6*8²
9 6*9²
10 6*10² 10³

D'aquesta taula es pot deduir que és a partir del nucli de dimensions 6*6*6 quan s'arriba a la mda crítica de nucleació.

Referències[modifica | modifica el codi]


Enllaços externs[modifica | modifica el codi]