Vés al contingut

Nujeen Mustafa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaNujeen Mustafa
Imatge
Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1r gener 1999 Modifica el valor a Wikidata (25 anys)
Ayn al-Arab (Síria) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióestudiant, escriptora, activista pels drets dels discapacitats Modifica el valor a Wikidata
Premis


Facebook: Nujeen-Mustafa X: NujeenMustafa Instagram: nujeenmustafa Modifica el valor a Wikidata

Nujeen Mustafa (Kobane, Síria, 2001) és una noia coneguda per haver viatjat amb cadira de rodes 5.782 quilòmetres des d'Alep a Wesseling, a prop de Colònia (Alemanya). La paràlisi cerebral no va impedir que dugués a terme el viatge per fugir dels atacs de l'ISIS.[1]

És una noia kurda, el seu pare tenia un ramat d'ovelles i cabres a Kobane, però per una disputa es van traslladar a Manbij, on les germanes de Nujeen van poder anar a l'escola. Es van instal·lar a una quarta planta d'un edifici, on Nujeen es passava el dia veient sèries americanes, documentals de National Geographic i programes d'història, cosa que li va permetre aprendre anglès.[1] En fer el viatge van anar amb diversos mitjans de transport que mai havia utilitzat com el ferri, l'autobús, l'avió i el tren.[2] Durant el viatge va recopilar molta informació i va explicar a d'altres persones la importància de tenir telèfon mòbil i de gestionar bé els diners durant els trajectes.

En fer el viatge, els pares es van quedar a Gaziantep, perquè es consideraven massa grans per viatjar. Gràcies als seus coneixements d'anglès va fer de traductora en el viatge que va dur la seva família per Turquia, Grècia i l'Europa de l'Est.[3] Això també li va permetre atendre diverses entrevistes durant el seu viatge. A Alemanya va aprendre alemany i va començar a jugar a bàsquet amb la cadira de rodes.[1]

Referències

[modifica]
  1. 1,0 1,1 1,2 Jansen, Michel «From Syria to Germany in a wheelchair». The Irish Times, 22-04-2017 [Consulta: 19 gener 2019].
  2. O'Connor, Joanne «Nujeen Mustafa: ‘Sometimes it’s good to be unaware. Maybe I was too young to realise the danger’». The Guardian, 20-12-2015 [Consulta: 19 gener 2019].
  3. Worrall, Simon «This Girl Escaped From a Syrian War Zone in a Wheelchair». National Geographic, 06-11-2016 [Consulta: 19 gener 2019].