Nurkhon Iulaxeva

De Viquipèdia
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 02:01, 1 gen 2016 amb l'última edició de ArnauBot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.

Nurkhon (Нурхон, nascuda Nurkhon Iulaxeva[1]) fou una jove dansarina del poble uzbek a principis del segle XX. Nascuda a Marguilan, en la Vall de Ferganà a l'est de l'Uzbekistan, Nurkhon va ser una de les primeres dones de l'Uzbekistan a ballar sense tindre la cara coberta amb el vel islàmic.

Nurkhon fou assassinada pel seu germà, sota les ordres del pare, per haver gosat dansar sense el vel l'any 1929.[2] Les autoritats soviètiques varen rendir honors a Nurkhon com a heroïna de l'emancipació femenina i com a model per a les dones del poble uzbek de la nova societat socialista. Així es va erigir una estàtua de Nurkhon a Marguilan, la seva vila natal, després de la seva mort.

El monument a Nurkhon va ser enderrocat poc després que la República Socialista Soviètica de l'Uzbekistan fos proclamada l'estat independent de l'Uzbekistan el 31 d'agost de 1991.[3] L'estàtua d'aquesta noia va ser jutjada inconvenient per als temps postsoviètics. Tot i així, a la ciutat de Ferganà hi ha una sala de cinema que encara duu el seu nom.[4]

La figura de Nurkhon era la protagonista principal d'una obra de teatre soviètica dirigida per Kamil Iaixin als temps de Stalin.[5]

Vegeu també

Notes

Enllaços externs