Nursultan Nazarbàiev
Nursultan Nazarbàiev (kazakh: Нұрсұлтан Әбішұлы Назарбаев) (Ushqonyr, 6 de juliol de 1940), en alfabet kazak llatí Nursultan Äbişulı Nazarbayev, nom complet Nursultan Abixulí Nazarbàiev, és un polític kazakh, president del Kazakhstan entre 1990 i 2019.
El 1984 Nazarbàiev va arribar a ser president del Consell de Ministres, treballant sota el comandament de Dinmukhamed Kunayev, Primer Secretari del Partit Comunista del Kazakhstan. Va ocupar el càrrec de Primer Secretari del Partit Comunista del Kazakhstan des del 1980 fins a 1991.
Ha estat el màxim dirigent del país des de 1990, quan va assumir el càrrec de president de la llavors República Socialista Soviètica del Kazakhstan, que encara era part de la Unió Soviètica liderada per Mikhaïl Gorbatxov.[1] Encara que originalment va ser triat per a un mandat de tan sols quatre anys, el 1998 va emetre un decret que li va permetre mantenir-se en el poder per set anys més, fins a les eleccions del 4 de desembre de 2005, quan va ser escollit de nou president en assolir, segons els resultats oficials, el 91% dels vots. L'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa ha estimat que aquestes últimes eleccions no han complert els requisits d'un procés lliure i democràtic. En un comunicat emès l'endemà de les eleccions, aquesta organització, que va enviar 460 observadors als comicis, va esmentar les irregularitats durant la campanya, l'assetjament a l'oposició i la manipulació d'urnes entre els incidents que posarien en dubte la credibilitat dels resultats d'aquestes eleccions.
Les seves polítiques han intentat mantenir l'equilibri entre les bones relacions amb Occident i amb Rússia. Ha obert l'explotació dels camps de petroli de Tenguiz i Kaixagan a companyies petrolieres nord-americanes, afavorint un desenvolupament econòmic a partir de la inversió estrangera. La seva política interna ha estat criticada, no obstant això, per la limitació de les llibertats personals i la suposada manipulació dels mitjans de comunicació, en gran part controlats per la seva filla Dariga Nazarbàieva. Ha estat també acusat de corrupció i apropiació indeguda de fons públics. Enfront d'aquestes crítiques, també s'ha rebut els elogis de molts governants estrangers pels seus assoliments econòmics i l'estabilitat que ha viscut el país des de la caiguda de la Unió Soviètica. Nazarbàiev ha propiciat la construcció de grans obres d'enginyeria en el país, i va ser responsable de la decisió de traslladar la capital nacional d'Almati a Astanà.
El 18 de maig de 2007, el Parlament el va investir com a president vitalici, podent presentar-se a les eleccions presidencials quantes vegades volgués. Aquesta llei, no obstant això, és només aplicable a Nazarbàiev. El 19 de març del 2019 renuncià al seu càrrec i l'endemà el nom de la capital del Kazakhstan es rebatejà com a Nursultan en honor seu.[2]
Està casat amb Sara Alpysovna Nazarbàieva, amb la qual té tres filles: Dariga, Dinara i Aliya.
Referències[modifica]
- ↑ «Last Soviet boss standing, Kazakh leader still lacks heir». Tengri News, 23-09-2016 [Consulta: 14 gener 2018].
- ↑ «Kazajistán rebautiza su capital, Astaná, con el nombre de su expresidente» (en castellà). Madrid: El País, 20-03-2019.
![]() |
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Nursultan Nazarbàiev |
- Persones vives
- Presidents d'estats
- Gran Creu de Cavaller amb Cordó de l'orde al Mèrit de la República Italiana
- Distingits amb l'Orde de la Corona de Roure
- Receptors de l'Orde Olímpic d'or
- Gran Creu de Cavaller de l'orde de Sant Miquel i Sant Jordi
- Gran Creu de la Legió d'Honor
- Receptors de l'Orde de la Bandera Roja del Treball
- Collar de l'orde d'Isabel la Catòlica
- Polítics kazakhs
- Doctors honoris causa per la Universitat de Pequín