Vés al contingut

Nutrició parenteral

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La nutrició parenteral (NP) és l'alimentació de productes nutricionals a una persona per via intravenosa, saltant-se el procés habitual de menjar i digestió. Els productes els fabriquen empreses de compostos farmacèutics. La persona rep unes fórmules nutricionals que continguin nutrients com glucosa, sals, aminoàcids, lípids i vitamines afegides i minerals dietètics. Es denomina nutrició parenteral total (NPT) quan no s'obté una nutrició significativa per altres vies, i nutrició parenteral parcial (NPT) quan la nutrició també és parcialment enteral. Es denomina nutrició parenteral perifèrica (NPP)[1] quan s'administra per mitjà de l'accés de les venes en una extremitat en lloc d'un catèter venós central com a nutrició venosa central (NVC), aquesta última la forma més utilitzada.[2]

Referències[modifica]

  1. Esarte Muniáin, J. M.; Escartín Valderrama, J.; de Miguel Ardevines, C.; Dobón Rascón, M. A.; Cebollero Benito, M. P. «Nutrición parenteral periférica: una alternativa para el soporte nutricional en cirugía» (en castellà). Cirugía Española, 67, 4, 01-04-2000, pàg. 381–387. ISSN: 0009-739X.
  2. «Cures infermeres en Nutrició Parenteral Hospitalària». Unitat Nutrició Parenteral. Servei de Farmàcia. HUB, Novembre 2017. [Consulta: 3 novembre 2020].