O Invasor

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaO Invasor
Fitxa
DireccióBeto Brant Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
GuióBeto Brant i Marçal Aquino Modifica el valor a Wikidata
MúsicaPaulo Miklos, Daniel Ganjaman i Sabotage Modifica el valor a Wikidata
FotografiaToca Seabra
MuntatgeManga Campion
VestuariJuliana Prysthon
ProductoraPandora Filmes (en) Tradueix i Europa Filmes Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenBrasil Modifica el valor a Wikidata
Estrena2002 Modifica el valor a Wikidata
Durada97 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalportuguès Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Recaptació33.041 $ Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerethriller i drama Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Premis

IMDB: tt0303408 Filmaffinity: 964545 Allocine: 45048 Rottentomatoes: m/o-invasor-the-invader-the-trespasser Letterboxd: the-trespasser-2001 Allmovie: v263070 TMDB.org: 53960 Modifica el valor a Wikidata

O Invasor és una pel·lícula brasilera de 2002, del gènere drama, dirigida per Beto Brant. És una adaptació del llibre homònim, escrit per Marçal Aquino.[1] El novembre de 2015 la pel·lícula va entrar a la llista feta per l'Associação Brasileira de Críticos de Cinema (Abraccine) de la 100 millors pel·lícules brasileres de tots els temps.[2]

Sinopsi[modifica]

Narra la història de tres amics –companys des de l'època de la universitat d'enginyeria– que són socis d'una empresa constructora des de fa més de 15 anys. Tot va bé fins al dia que un desacord en la gestió dels negocis els posa en conflicte. D'una banda, Estevão (George Freire), soci majoritari, que amenaça amb desfer l'associació, perquè no accepta negociar amb el govern; d'altra banda, Ivan (Marco Ricca) i Gilberto (Alexandre Borges) que, acorralats, decideixen eliminar el seu soci, creient que podran liderar la constructora al seu estil després fr la mort d'Estevão. Per a això contracten Anísio (Paulo Miklos),, un assassí, que fa el servei.

És l'inici d'una nova etapa per a Ivan i Gilberto i també d'un malson inesperat: l'Anísio té plans d'ascens social i a poc a poc envaeix la vida dels dos amics, enfrontant-los al procés de violència que van desencadenar.

Repartiment[modifica]

Producció[modifica]

O Invasor va ser creat a través del concurs Programa Cinema Brasil, per a pel·lícules de baix pressupost i organitzat per la Secretaria d'Audiovisual del Ministeri de Cultura. La banda sonora de la pel·lícula és de Coletivo Instituto i del raper Sabotage, amb participacions de Pavilhão 9 i Tolerância Zero, entre oltres. Paulo Miklos participa de la banda sonora amb la cançó Orgia. A més de Paulo Miklos, Marco Ricca i Alexandre Borges, el repartiment de la pel·lícula inclou George Freire, Malu Mader, Mariana Ximenes, Cris Couto i Sabotage. El guió l'han signat l'escriptor Marçal Aquino, el director Beto Brant i el productor Renato Ciasca.[3]

Llançament[modifica]

O Invasor es va estrenar en festivals l'any 2001, guanyant la millor pel·lícula al Festival de Recife i la millor direcció al Festival de Brasilia. L'any següent es va estrenar comercialment als cinemes, després de participar en diversos festivals internacionals, guanyant el premi a la millor pel·lícula llatinoamericana al Festival de Sundance.

El 2016 es va anunciar que s'estava fent un remake a França, pel director Roschy Zem.[4]

Premis[modifica]

Referències[modifica]

  1. Silvana Arantes. «"O Invasor" estréia hoje após ser premiado em dois festivais». Folha de São Paulo, 05-04-2002.
  2. André Dib. «Abraccine organiza ranking dos 100 melhores filmes brasileiros». Abraccine, 27-11-2015.
  3. Sabotage lidera trilha de "O Invasor", Folha de Sao Paulo, 31 de maig de 2002
  4. O Estado de S. Paulo, 9 de junho de 2016
  5. O "invasor" Beto Brant enfia o pé na porta do cinema mundial, Folha de Sao Paulo, 21 de maig de 2002
  6. Folha Online. «"O Invasor", de Beto Brant, vence o festival de Recife com 7 prêmios» (en portuguès). Folha de S.Paulo, 24-04-2002. [Consulta: 12 agost 2019].
  7. Bartolomei, Marcelo. «Brasil vai a Havana com 40 filmes» (en portuguès). Folha de S.Paulo, 06-12-2002. [Consulta: 12 agost 2019].

Enllaços externs[modifica]