Objecte Zamenhof-Esperanto

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Bust de L. L. Zamenhof en l' Esperantopark de Viena.
Carrer Zamenhof a Varsòvia
Una pedra a Sopot commemorant els congressos d'Esperanto de 1927 i 1959.
Hotel Esperanto Kongress- / Kulturzentrum a Fulda (construït l'any 2005).
Autobús al carrer Esperanto, a Varsòvia

Un Objecte Zamenhof-Esperanto (esperanto: Zamenhof/Esperanto-Objekto, abreujat ZEO) és un monument o un lloc relacionat bé amb Ludwik Lejzer Zamenhof, la llengua auxiliar Esperanto que ell va crear l'any 1887, bé amb la comunitat de parlants d'esperanto.[1]

Tipus d'objectes[modifica]

Els objectes Zamenhof-Esperanto poden ser carrers, monuments commemoratius o espais públics com places, parcs o ponts. També ho poden ser part d'edificis i empreses com hospitals, hotels o agències de traducció. També existeixen vehicles, com dirigibles, vaixells o trens batejats en honor a Zamenhof o l'Esperanto. Algunes espècies, rius, illes, asteroides i altres descobriments naturals han estat batejats així. Fins i tot segells postals o virus informàtics commemorant a Zamenhof o a l'Esperanto es consideren ZEOs.

Història dels objectes Zamenhof-Esperanto[modifica]

El primer objecte Zamenhof-Esperanto va ser un vaixell anomenat Esperanto, construït i botat l'any 1896 a Màlaga. L'Enciclopèdia d'Esperanto, de 1934, conté una llista d'aproximadament 54 pobles i ciutats relacionats amb algun objecte d'aquest tipus. L'any 1997 l'esperantista alemany Hugo Röllinger va publicar un llibre titulat Monumente pri Esperanto – ilustrita dokumentaro pri 1044 Zamenhof/Esperanto-objektoj en 54 landoj (‘Monumentalment sobre l'esperanto. Col·lecció il·lustrada de documents sobre 1.044 objectes Zamenhof-Esperanto en 54 països’) i fins a la seva mort en 2001 va llistar un total de 1.260 d'aquests objectes.[2] Va ser ell qui va encunyar l'acrònim ZEO.

Actualment, el polonès Robert Kamiński és la persona encarregada per l'Associació Universal d'Esperanto per al registre de ZEOs.[3]

ZEOs notables[modifica]

El país amb més ZEOs és el Brasil. A Polònia, lloc de naixement de l'esperanto, n'hi ha més d'un centenar.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Los objetos Zamenhof-Esperanto». [Consulta: 26 enero 2021].
  2. «Gazetaraj Komunikoj N-ro 140 (2001-11-22): Raymond Boré daŭrigas la laboron de Röllinger». Arxivat de l'original el 13 de junio de 2010. [Consulta: 21 maig 2013].
  3. «Universala Esperanto-Asocio: Komisionoj kaj komisiitoj». Arxivat de l'original el 14 de junio de 2013. [Consulta: 21 maig 2013].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Objecte Zamenhof-Esperanto