Objectiu ull de peix

De Viquipèdia
Ull de peix Nikkor 16mm f/2.8 AF de Nikon.
Imatge realitzada amb un objectiu d'ull de peix (esquerra) i corregida (dreta).

Es denominen objectiu ull de peix a aquells objectius els quals tenen un angle de visió extremadament gran, de 180º o més. L'objectiu ull de peix és una forma especial d'objectiu gran angular, la distorsió que s'aconsegueix s'assembla a una imatge reflectida en una esfera. El terme va ser originat per Robert W. Wood, l'any 1906, fent referència a la manera en la que els peixos veurien el món degut a l'efecte de refracció, governada per la llei de Snell. Inicialment van ser desenvolupats per ser usats en meteorologia[1] per estudiar la formació de núvols, convertint-se ràpidament en objectius populars per a fotografia general per la seva aparença distorsionada i única de la imatge. Normalment, l'element frontal d'aquests objectius és molt gran, i adopta forma semiesfèrica; aquesta condició fa impossible l'ús de filtres òptics a la part davantera, per la qual cosa alguns fabricants opten per ubicar un anell de filtres darrere de la muntura, de mida reduïda.

Característiques principals[modifica]

La distància focal d'aquests objectius sol ser molt curta (entre 4,5 i 17 mm).

Es diferencien dos tipus d'objectius:

 • Els que abasten tota la superfície d'exposició (pel·lícula o sensor) formant per tant imatges rectangulars,
 • Els que formen una imatge circular.

En format 35 mm els més usuals són:

 • 15-17 mm - imatge rectangular.
 • 7,5-8 mm - imatge circular.
 • Exot és un objectiu Nikon (Nikkor) de 6 mm de profunditat de camp i 220º de visió. Formen una imatge circular en què fins i tot s'arriba a part de darrere.[2]

Història[modifica]

Mentre estudiava la refracció de la llum en penetrar un cos d'aigua immòbil, R.W. Wood va construir una càmera amb l'objectiu de descobrir com els peixos veien el món exterior dins d'un tanc d'aigua, utilitzant una placa fotogràfica, una lent d'enfocament curt amb un diafragma molt petit i una superficie de vidre per evitar el moviment de l'aigua.[3] Després d'aquesta primera càmera, Wood en va construir dos més: una versió "horitzontal" en la que la lent d'enfocament va ser substituïda per un forat en el tanc en si i una tercera que va construir utilitzant una xapa de llautó, cosa que en facilitava el transport i evitava filtracions.

Tanmateix, no va ser fins W. N. Bond, l'any 1922, que no es va crear una càmera d'ull de peix sense necessitat d'aigua. En el seu cas, va utilitzar un hemisferi de vidre just darrere de l'obertura de l'obturador, la qual cosa va permetre que aquest pogués ser més gran i que, per tant, no calgués un temps d'exposició tan elevat. Dos anys més tard, Robin Hill i R. & J. Beck van crear un nou sistema, que recorda a un teleobjectiu invertit amb l'objectiu de fotografiar el cel, actualment considerat com a primer objectiu d'ull de peix.[4]

Lent Hill Sky[modifica]

En 1924, Robin Hill va descriure per primera vegada una lent amb cobertura de 180 ° que s'havia utilitzat per a un estudi de núvols al setembre de 1923. La lent, dissenyada per Hill i R. & J. Beck, Ltd, va ser patentada al desembre de 1923. La Lent Hill Sky ara s'acredita com la primera lent ull de pez. Hill també va descriure tres funcions de mapeig diferents d'una lent dissenyada per capturar un hemisferi complet (estereogràfica, equidistant i ortogràfica) .

La distorsió és inevitable en una lent que abasta un angle de visió superior a 125 °, però Hill i Beck van afirmar en la patent que la projecció estereogràfica o equidistant eren les funcions de mapeig preferidas. El disseny de lent de tres elements-tres grups utilitza una lent de menisc altament divergent com el primer element per portar llum sobre una vista àmplia seguida d'un sistema de lents convergents per projectar la vista a una placa fotogràfica plana.

La Lent Hill Sky va ser incorporada a una càmera de cel sencer, generalment s'usa en un parell separat per 500 metres (1,600 peus) per a imatges estèreo, i equipat amb un filtre vermell per contrast; en la seva forma original, la lent tenia una distància focal de 0,84 polzades (21 mm) i projectava una imatge de 2,5 polzades (64 mm) de diàmetre f / 8.18 Conrad Beck va descriure el sistema de càmeres a un article publicat en 1925, a el menys un ha estat reconstruït.

Desenvolupament alemany i japonès[modifica]

El 1932, l'empresa alemanya Allgemeine Elektricitäts-Gesellschaft AG (AEG) va sol·licitar una patent sobre Weitwinkelobjektiv (lent gran angular), un desenvolupament de 5 elements i 4 grups de la lent Hill Sky. En comparació amb el Hill Sky Lens de 1923 , el Weitwinkelobjektiv de 1932 presentava dos elements de menisc divergents davant de la parada i utilitzava un grup acromàtic cimentat en la secció convergente.Miyamoto atribueix a Dr. Hans Schulz el disseny de l'Weitwinkelobjektiv. el disseny patentat bàsic es va produir per l'enregistrament en el núvol com una lent de 17 mm f / 6.3, i l'artista conegut com a Umbo va utilitzar la lent AEG amb fins artístics, amb fotografies publicades en un nombre de 1937 de Volk und Welt.

El AEG Weitwinkelobjektiv va formar la base del posterior lent ull de peix Nikkor 16 mm f / 8 de 1938, que es va utilitzar amb fins militars i científics (cobertura de núvols) Nikon, que tenia un contracte per subministrar òptiques a l'Armada imperial Japonesa, possiblement va obtenir accés a el disseny d'AEG sota el Pacte d'Acer. Després de la guerra, la lent es va acoblar a una càmera de format mig i es va produir en una forma lleugerament modificada (la distància focal va augmentar lleugerament a 16, 3 mm) com la "Cambra de gravació d'imatges de cel" al març de 1957 per al govern japonés, seguit d'un llançament comercial com a Nikon Fisheye Camera (també coneguda com "Nikon Sky Camera" o "Nikon Cloud Camera") en setembre de 1960, que tenia un preu minorista de ¥ 200,000 (equivalent a ¥ 1.130.000 el 2019). La lent revisada va crear una imatge circular de 50 mm (2,0 polzades) de diàmetre i va cobrir un camp hemisfèric complet de 180 ° . Només es van fabricar 30 exemplars de la càmera Nikon Fisheye i, d'aquests, 18 es van vendre a clients, principalment als Estats Units; Nikon probablement va destruir l'estoc restant per evitar sancions fiscales. Una fotografia de l'saltador amb perxa Bob Gutowski presa per la Fisheye Camera es va publicar en Life en 1957.

També en 1938, Robert Richter de Carl Zeiss va patentar la lent Pleon de 6 elements i 5 grups, que es va utilitzar per a vigilància aèria durant la Segona Guerra Mundial. El grup del darrere convergent del Pleon era simètric, el que recorda a el disseny Topogon de 4 elements, també dissenyat per Richter per Zeiss en 1933. Les proves en una lent capturada després de la guerra van mostrar que el Pleon proporcionava una projecció equidistant per cobrir un camp d'aproximadament 130 °, i els negatius es van imprimir utilitzant un ampliadora rectificadora especial per eliminar la distorsión. El Pleon tenia una distància focal d'aproximadament 72,5 mm amb una obertura màxima de f / 8 i usava un element frontal pla-còncau de 300 mm (12 polzades) de diàmetre; la imatge de l'negatiu tenia aproximadament 85 mm (3,3 polzades) de diàmetre.

Desenvolupament 35mm[modifica]

Aproximadament a el mateix temps que Schulz estava desenvolupant el Weitwinkelobjektiv a AEG, Willy Merté [de] a Zeiss estava desenvolupant el Sphaerogon, que també va ser dissenyat per abastar un camp de visió de 180 ° . A diferència de l'Weitwinkelobjektiv, el Sphaerogon de Merté no limitar a càmeres de format mig; es van construir versions prototip de l'Sphaerogon per a la càmera de format en miniatura Contax I. Els primers prototips de lents Sphaerogon construïts tenien una obertura màxima de f / 8, però els exemples posteriors es van calcular mitjana parada més ràpid, f / 6.8. Diversos exemples de prototips de lents Sphaerogon van ser recuperats com a part de la col·lecció de lents Zeiss confiscada pel Cos de Senyals de l'Exèrcit com reparacions de guerra a 1945; la col·lecció, que la firma Zeiss havia conservat com a registre dels seus dissenys, va ser documentada més tard per Merté, l'excap de còmput òptic de CZJ, que treballava sota les ordres de l'oficial del Cos de Senyals Edward Kaprelian.

La càmera Nikon Fisheye es va suspendre al setembre de 1961, i Nikon posteriorment va introduir el primer objectiu ull de peix de producció regular per a càmeres en miniatura 1962 el Nikkor ull de peix 8 mm f / 8, que requeria que el mirall rèflex de les seves càmeres Nikon F i Nikkormat estigués bloquejat abans de muntar l'objectiu. Abans de principis de la dècada de 1960, els objectius d'ull de peix eren utilitzats principalment per fotògrafs professionals i científics, però l'arribada de l'ull de peix a el format 135 va augmentar el seu ús popular. El Nikkor 8 mm f / 8 té un camp de visió de 180 ° i utilitza 9 elements en 5 grups; és d'enfocament fix i té filtres integrats destinats principalment a la fotografia en blanc i negre. Les investigacions indiquen que es van fabricar menys de 1.400 lentes.

Posteriorment, Nikon va llançar diversos objectius d'ull de peix circulars més importants en la muntura Nikon F durant les dècades de 1960 i 1970:

 • 10 mm f / 5.6 OP (1968), el primer ull de peix a presentar projecció ortogràfica, que també va ser el primer objectiu a presentar un element asférico.
 • 6 mm f / 5.6 (1969), el primer ull de peix que presenta un camp de visió de 220 °, Curiosament, la patent que acompanya aquesta lent inclou un disseny per una lent amb un camp de visió de 270 °. Posteriorment es va produir un ull de peix SAP de 6.2 mm f / 5.6 en quantitats limitades amb una superfície asfèrica, que abasta un camp de visió de 230 °.
 • 8 mm f / 2.8 (1970), el primer ull de peix circular amb enfocament variable, obertura automàtica i visualització rèflex (ja no cal el bloqueig de l'mirall) .6

Mentrestant, altres fabricants japonesos estaven desenvolupant els anomenats ulls de peix de fotograma complet o diagonals, que capturaven aproximadament un camp de visió de 180 ° a la diagonal de l'fotograma de la pel·lícula. El primer ull de peix diagonal d'aquest tipus va ser l'ull de peix Takumar 18 mm f / 11, llançat per Pentax (Asahi Optical) en 1962, seguit pel UW Rokkor-PG 18 mm f / 9.5 lleugerament més ràpid de Minolta a 1966. Tots dos van ser de visualització rèflex i d'enfocament fix, i Pentax i Minolta van seguir amb lents més ràpids amb enfocament variable en 1967 (Super Fish-eye-Takumar 17 mm f / 4) i 1969 (Rokkor -ok 16 mm f / 2.8) respectivament el Rokkor de 16 mm va ser adoptat més tard per Leica com Fisheye-ELMARIT-R (1974) i després convertit a enfocament automàtic (1986) per al sistema Alpha. A partir de 2018, encara es ven el mateix disseny òptic bàsic que el Sony SAL16F28.

Disseny[modifica]

En una lent d'ull de peix circular, el cercle de la imatge està inscrit en la pel·lícula o àrea del sensor; en una lent ull de peix full-frame, el cercle de la imatge es circumscriu al voltant de la pel·lícula o l'àrea de l'sensor.

A més, diferents lents d'ull de peix distorsionen les imatges de manera diferent, i la forma de distorsió s'anomena funció de mapeig. Un tipus comú per a ús del consumidor és l'angle equisòlid.

Encara que hi ha efectes d'ull de peix digitals disponibles tant a la cambra com a programari d'ordinador, no poden estendre l'angle de visió de les imatges originals a l'molt gran d'un veritable lent d'ull de peix.

Longitud focal[modifica]

La distància focal està determinada per la cobertura angular, la funció de mapeig específica utilitzada i les dimensions requerides de la imatge final.

Exemples i models específics[modifica]

Lents ull de peix per càmeres APS-C[modifica]

El sensor d'imatge APS-C utilitzat en les càmeres Canon és de 22,3 mm × 14,9 mm (0,88 polzades. × 0,59 polzades.) O 26,82 mm (1,056 polzades.) En diagonal, que és una mica més petit que la mida del sensor utilitzat per altres fabricants populars de càmeres amb Sensors APS-C, com Fuji, Minolta, Nikon, Pentax i Sony. Els altres sensors APS-C comuns varien de 23,6-23,7 mm (0,93-0,93 polzades) en la dimensió llarga i 15,6 mm (0,61 polzades) en el costat més curt, per a una mesura diagonal d'28,2-28,4 mm (1,11-1,12 polzades).

Lents ull de peix circular APS-C[modifica]

 • Sigma 4.5 mm f / 2.8 per a sensors APS-C.
 • Lensbaby 5.8 mm f / 3.5 ull de peix circular.

Lents ull de peix APS-C de fotograma complet[modifica]

 • Nikon 10,5 mm f / 2,8.
 • Samyang 8 mm f / 3.5. Destaca per la seva projecció estereogràfica.
 • Samyang 8 mm f / 2.8. Per diverses càmeres sense mirall. Destaca per la seva projecció estereogràfica.
 • Sigma 10 mm f / 2.8

Lents ull de peix Zoom APS-C[modifica]

 • Pentax 10-17 mm f / 3.5-4.5 / Tokina 10-17 mm f / 3.5-4.5 (desenvolupat conjuntament)

Lents ull de peix per a càmeres de 35 mm[modifica]

Ull de peix circular[modifica]

 • Peleng 8 mm f / 3.5.
 • Sigma 8 mm f / 4.0.
 • Sigma 8 mm f / 3.5 - reemplaça la Sigma 8 mm f / 4.0 EX DG.

Ull de peix de fotograma complet[modifica]

 • Canon EF 15 mm f / 2.8 (s'abandoni)
 • Cànon Fisheye FD 15 mm f / 2.8 (lent antiga, no funciona amb muntura EF)
 • Fuji Photo Film Co EBC Fujinon Fish Eye 16 mm F2.8 (suports M42 & X-Fujinon) (s'abandoni)
 • Minolta AF 16 mm f / 2.8
 • Sigma 15 mm f / 2.8 EX DG Ull de peix diagonal
 • Fisheye-Nikkor AF 16 mm f / 2.8 D
 • Samyang 12 mm f / 2.8 ED AS NCS Ull de peix diagonal
 • Lent ull de peix Zenitar 16 mm f / 2.8

Ull de peix zoom[modifica]

 • Cànon EF 8-15 mm f / 4L Fisheye USM: l'objectiu es pot utilitzar com a ull de peix de fotograma complet i ull de peix circular en una pel·lícula de fotograma complet de 35 mm o DSLR, com les càmeres 5D (Mark I - IV ); només es pot utilitzar com una circular retallada o com un ull de peix de fotograma complet en les càmeres rèflex digitals EOS amb sensors de mida APS-C / H (s'inclou un bloqueig de zoom).
 • Nikon AF-S Fisheye-Nikkor 8-15 mm f / 3.5-4.5E ED: dissenyat per a les DSLR FX de fotograma complet de Nikon, aquest objectiu és un ull de peix circular a l'extrem curt de el rang de zoom i es converteix en un ull de peix de fotograma complet a més longituds focals.
 • Tokina AT-X 10-17 mm f3.4-4.5 AF DX: un objectiu amb zoom d'ull de peix dissenyat per a càmeres amb sensor APS-C. També es ven com una versió NH que ve sense para-sol de lent integrat, després el lent ull de peix es pot fer servir en càmeres de fotograma complet. La lent també es ven sota la marca Pentax.
 • Pentax F 17-28 mm 1: 3,5-4,5 Fisheye: l'objectiu va néixer per les càmeres de pel·lícula de fotograma complet, per ocupar el lloc de l'16 mm f / 2,8 en l'era de l'AF. Comença amb un ull de peix de fotograma complet de 17 mm i arriba a la fi de l'excursió com un 28 mm sobredistorsionado. Es va pensar com una lent d ' "efectes especials" i mai va tenir grans vendes.
 • Pentax DA 3,5-4,5 / 10-17 ED IF Fisheye està dissenyat per a càmeres APS-C, però es pot usar en un fotograma complet després d'una petita modificació de el para-sol.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

 1. Hill, R. 1924. A lens for whole sky Photographs. Quarterly Journal of the Royal Meteorological Society 50:227-235.
 2. Fisheye-Nikkor 6mm f/2.8s
 3. Wood, R. W. «XXIII. Fish-eye views, and vision under water». The London, Edinburgh, and Dublin Philosophical Magazine and Journal of Science, 12, 68, 01-08-1906, pàg. 159–162. DOI: 10.1080/14786440609463529. ISSN: 1941-5982.
 4. MacGuffie, K. Verfasser. Almost a century of imaging clouds over the whole-sky dome., 1989. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Objectiu ull de peix