Obliterador

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Obliteració d'un segell amb sobrecàrrega de Memel d'Alemanya

Es diu obliterador, estampilla o mata-segells[1][2] a la marca tintada, dita obliteració, emprada pels serveis de correus per a invalidar un segell de manera que no es torni a utilitzar.[3]

Amb el naixement dels segells a mitjan segle xix va aparèixer el problema d'haver d'evitar que s'utilitzessin en ocasions successives eludint així l'obligació del seu pagament. Per això es va crear un segell o timbre que en l'argot postal espanyol es diu «matasellos».

El primer que es va utilitzar va ser l'any 1850 i tenia forma d'estel. Es van introduir algunes variants formals en els anys successius fins a deixar-lo reduït a l'estampació de ratlles, punts i encara figures. Més tard, es va perfeccionar proveint-lo de puntes agudes, i alhora que imprimia aquestes empremtes, s'enfilava el segell.

Els primers datadors es van utilitzar a l'Estat espanyol l'any 1856. El 1858, van tornar de nou a la combinació de ratlles i punts fins a 1865 quan en van aparèixer uns que ensems que imprimien ratlles, estampaven al centre el nombre que corresponia a l'oficina. El 1879 es va modificar la forma de l'obliterador passant per diverses evolucions fins a ser tal com és actualment.

Abreviatures utilitzades en els obliteradors[modifica]

  • OP: Oficina Principal (de correus a la localitat en qüestió)
  • PD: Publicitat Directa

Referències[modifica]

  1. mot normatiu recollit a «mata-segells». Diccionari de la llengua catalana. IEC. [Consulta: 12 juny 2021].
  2. si bé calc inadmissible del castellà com defensa Marquet, Lluís. Novetat i Llenguatge (pdf). Quarta sèrie. Institut d'Estudis Catalans, 2011, p. 7. 
  3. «0269340.xml Obliterador». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Obliterador
  • «Mata-segells». Wiki Filatèlic. Filaposta. Fòrum de Filatèlia i Amistat. Arxivat de l'original el 2016-03-05. [Consulta: 23 febrer 2013].
  • «Mata-segells». Curset sobre Filatèlia. Arxivat de l'original el 2009-01-31. [Consulta: 7 febrer 2009].