Obturador

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Per a altres significats, vegeu «Obturador (desambiguació)».
Dial de l'obturador en una Fujica STX-1.

L'obturador[1] és el dispositiu d'una càmera fotogràfica que controla el temps durant el qual arriba la llum a la pel·lícula fotogràfica a la fotografia química, (o al sensor d'imatge a la fotografia digital). Aquest temps és conegut com la velocitat d'obturació. Juntament amb l'obertura del diafragma, la velocitat d'obturació és el principal mecanisme per controlar la quantitat de llum que arriba a l'element fotosensible.[2]

Tipus[modifica]

Actualment podem distingir tres tipus d'obturador:

  • Obturador de làmina simple
  • Obturador central (o de làmines)
  • Obturador de pla focal (o Ade cortina)

Obturador de làmina simple[modifica]

L'obturador de làmina simple és un tipus d'obturador primitiu de la càmera fotogràfica que consisteix en un mecanisme amb una o més fulles de metall pivotants que, normalment, no permeten que la llum penetri a través de l'objectiu i arribi a la pel·lícula, però que quan s'activa l'apertura de l'obturador es mouen les fulles de metall per descobrir la lent de l'objectiu durant el temps requerit per realitzar l'exposició, i posteriorment es tanca.

Obturador central[modifica]

L'obturador central, (també anomenat obturador de làmines), està compost per un conjunt de làmines metàl·liques situades a l'interior de l'objectiu i que s'obren de forma radial, durant un temps fixat i amb una obertura escollida. Quan s'acciona el disparador, les làmines se separen del centre i es mantenen obertes fins que transcorre el temps d'exposició establert. El seu avantatge és que es pot sincronitzar amb el flash a qualsevol velocitat, i el seu desavantatge és que la velocitat màxima d'exposició no pot superar 1/500 s.

Existeixen obturadors centrals que funcionen de forma mecànica i d'altres molt més precisos que són electrònics.[3]

És el tipus d'obturador més comú en les càmeres de gran format.

Cada cop el seu ús disminueix ja que molts objectius de les càmeres ja l'incorporen.[4]

Obturador de pla focal[modifica]

L'obturador de pla focal, (també anomenat obturador de cortina), està situat a l'interior de la càmera, davant del dispositiu fotosensible. Està format per dos cortines, fetes d'una aliatge molt lleuger, el moviment de les quals està controlat per l'electrònica de la càmera.

Funciona a partir d'un sistema de cortinetes de tela o metall que es desplacen davant la imatge vertical o horitzontalment deixant entre els dos una petita finestra la qual la seva amplada i velocitat determinen el temps d'obturació.[4]

El pla focal tapa les pel·lícules entre exposicions fet que permet que la llum travessi el negatiu. Pel que fa a la seva velocitat, és recomanable entre 1/60 o 1/125 perquè ha d'estar totalment obert perquè les cortinetes no tapin cap part de la pel·lícula davant del flash.[4]

Obturador d'alta velocitat[modifica]

Linden Gledhill, sense tenir els coneixements necessaris per crear un sistema sofisticat que activi l'obturador, va utilitzar materials propis, no tant professionals o especialitzats. Anomenà aquesta invenció pròpia StopShot , utilitzat amb l'objectiu de prendre fotografies macro d'insectes en vol. L'exposició d'aquest tipus de fotografies es deu gràcies a l'obturador obert i una duració curta de llum provinent un flash d'alta velocitat. El flash permet capturar moviments ràpids i obtenir, així, imatges menys borroses. La presa de fotografies de la manera especificada anteriorment es fa a causa de la demora de l'obturador. Mentre el flash respon instantàniament al disparadors, la càmera no ho fa. Si s'intenta establir que la càmera capturi una acció molt ràpida són moltes les ocasions en què el moment d'interès o ha acabat o no queda enquadrat, a causa del lent temps de resposta de l'aparell fotogràfic. Aquest tipus d'obturador és capaç de resoldre el problema de la demora del mateix mecanisme. Amb un obturador amb menys de 6mS com a temps de resposta es dona la possibilitat de capturar fins al moviment més ràpid sense que el subjecte, o punt d'atenció, es mogui fora de l'enquadrament. És necessari minimitzar la llum d'ambient també perquè pot provocar una imatge romanent.

L'acció del flash, juntament amb la de l'obturador d'alta velocitat permeten capturar el moviment molt més ràpidament del que ho faria un obturador normal i corrents com aquell integrat a la càmera. El sensor de la càmera ha d'estar completament exposat tot d'un cop perquè l'espai quedi perfectament il·luminat.

L'obturador d'alta velocitat és annexat a la lent de la càmera. La distància de la lent fins al final de l'obturador és de 23 mm.

El dispositiu va resultar ser tan impressionant que l'empresa anomenada Cognisys va decidir comercialitzar la seva creació.[5][6]

La velocitat d'obturació[modifica]

La velocitat d'obturació és el temps en què les cortinetes romanen obertes quan es fa una fotografia.[7] A continuació mostrarem l'escala universal de velocitat:

Valor temps d'equivaloració del disparador
B mentre es manté polsat el disparador
30" 30 segons
15" 15 segons
8" 8 segons
4" 4 segons
2" 2 segons
1" 1 segons
2 1/2 segons
4 1/4 segons
8 1/8 segons
15 1/15 segons
30 1/30 segons
60 1/60 segons
125 1/125 segons
250 1/250 segons
500 1/500 segons
1000 1/1000 segons
2000 1/2000 segons
3000 1/3000 segons
4000 1/4000 segons

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Obturador Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. «Obturador». DIEC2. Institut d'Estudis Catalans. [Consulta: 20 gener 2013].
  2. Diccionario de Arte II (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.128. DL M-50.522-2002. ISBN 84-8332-391-5 [Consulta: 5 desembre 2014]. 
  3. «El Obturador | t o d o – f o t o g r a f i a». todo-fotografia.com. [Consulta: 1r novembre 2016].
  4. 4,0 4,1 4,2 «Obturador - Diccionario de fotografía y diseño». www.fotonostra.com. [Consulta: 1r novembre 2016].
  5. Liszewski, Andrew «This Laser Shutter Photography Rig Freezes Insects In Flight» (en en-us). Gizmodo.
  6. «How High-speed Photography Works» (en en). HowStuffWorks, 23-06-2008.
  7. «EL OBTURADOR» (en es-es). CentralDeFotografia.com - Fotografia, 24-03-2012.