Oceania (ecozona)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Mapa de les illes d'Oceania

Oceania és una de les ecozones del món segons WWF i és l'única que no conté cap massa de terra continental. Aquesta ecozona inclou les Illes de l'oceà Pacífic de Micronèsia, Illes Fiji, i la major part de Polinèsia amb l'excepció de Nova Zelanda). Nova Zelanda i la major part de Melanèsia, incloent Nova Guinea, Vanuatu, les Illes Solomon, i Nova Caledònia, estan incloses amb Austràlia dins l'ecozonz Australàsia. Oceania és la més petita pel que fa a superfície de totes les ecozones.

Geologia[modifica]

Oceania, geològicament, és l'ecozona més jove. Està composta principalmentper illes volcàniques i atols de corall formats en temps geològicament recents, la majoria en el Plistocè.

Clima[modifica]

El clima de les illes d'Oceania és tropical o subtropical, i va des de clima humit a sec estacionalment.

Flora i fauna[modifica]

Com que les illes d'Oceania mai van estar connectades per terra a un continent, la seva flora i fauna va arribar a través de l'oceà. En les illes més grans hi va haver radiació adaptativa i moltes espècies van evolucionar a partir d'un avantpassat comú. Un exemple és la família Drepanididae a Hawaii. També es presenten molts endemismes.

Flora[modifica]

Les plantes terrestres es dispersen de diverses maneres, moltes plantes es dispersen pel vent fins i tot a llargues distàncies, per exemple el gènere d'arbres Metrosideros provinents de Nova Zelanda va estendre les seves llavors mitjançant el vent cap a l'ecozona d'Oceania. Els ocells també són importants dispersadors de les plantes, per exemple en el gènere dels arbres Pandanus.

Fauna[modifica]

Kagu (Rhynochetos jubatus) - un ocell que no vola de Nova Caledònia.

Com que la dispersió a través de l'aigua és difícil per a la majoria d'animals terrestres, a Oceania n'hi ha pocs d'indígenes. Els ocells són relativament comuns, incloent els ocells marins. Alguns ocells evolucionaren cap a ocells no voladors incloent algunes espècies de Rallidae. Un gran nomre d'illes tenen llangardaixos indígenes probablement arribats en rais de vegetació que suraven al mar i van ser formats a conseqüència de les tempestes. Amb excepció dels quiròpters, hi ha pocs mamífers indígenes a Oceania.

Ecoregions terrestres d'Oceania[modifica]

Biomes terrestres
Tundra
Taigà i bosc boreal
Praderies i matollars de muntanya
Bosc temperat de coníferes
Boscos tropicals i subtropicals de coníferes
Boscos temperats de frondoses mixtos
Boscos, bosquets i matollars mediterranis
Boscos tropicals i subtropicals de frondoses humits
Boscos tropicals i subtropicals de frondoses secs
Praderies, sabanes i matollars temperats
Praderies, sabanes i matollars tropicals i subtropicals
Deserts i matollars xeròfils
Praderies i sabanes inundades
Zona riberenca
Zona humida
Biomes aquàtics
Estany
Litoral, zona de marees
Manglar
Bosc de varec
Escull de corall
Zona nerítica
Plataforma continental
Zona pelàgica
Zona bentònica
Fumarola hidrotermal
Emanació freda
Banquisa
Altres biomes
Zona endolítica

Enllaços externs[modifica]