Ocultisme

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

L'ocultisme és l'estudi del saber ocult, per als seus iniciats l'autèntic coneixement i per als crítics una pseudociència o conjunt de pràctiques esotèriques sense base científica.[1][2] Pot incloure màgia, experiències paranormals, astrologia, endevinació i lectures al·legòriques de textos considerats sagrats.[3][4] Sovint es barreja amb cultes com el gnosticisme o l'adoració al dimoni. Les grans religions tenen en el seu si corrents ocultistes, com la càbala jueva o la teosofia hinduista.

Els seus orígens es troben a la costa oriental del Mediterrani, als corrents del neoplatonisme.[5] Durant l'edat mitjana va associar-se al mal o al coneixement prohibit. Va ressorgir l'interès per l'ocultisme durant el renaixement, amb la troballa de nous manuscrits de l'alquímia, però l'avanç de la ciència empírica dels segles posteriors el va relegar a un segon pla. El romanticisme, amb el seu gust per l'exotisme i la irracionalitat va veure el sorgiment de cercles ocultistes, sovint barrejats amb l'espiritisme. El segle xx, això no obstant, va lluitar contra aquests corrents, considerats una simple superstició.

Ocultisme nazi[modifica]

L'ocultisme nazi és una hipòtesi que es troba en una sèrie de teories, especulacions i investigacions sobre la possible relació amb diverses tradicions ocultes i el nazisme.[6]

Bibliografia[modifica]

  • Underhill, E, Mysticism, Meridian, New York, 1974
  • Walker, Benjamin, Encyclopedia of the Occult, the Esoteric and the Supernatural, Stein & Day, New York, 1980

Referències[modifica]

  1. «Occultism | Definition, History, Practices, & Facts | Britannica» (en anglès), 25-06-2023. [Consulta: 4 juliol 2023].
  2. «Ocultismo - Definicion.de» (en castellà). [Consulta: 4 juliol 2023].
  3. «Ocultismo - EcuRed». [Consulta: 4 juliol 2023].
  4. «occultismo nell'Enciclopedia Treccani» (en italià). [Consulta: 4 juliol 2023].
  5. https://www.facebook.com/learn.religions. «Types of Western Occult Practices» (en anglès). [Consulta: 4 juliol 2023].
  6. «Significado de Ocultismo» (en castellà). [Consulta: 4 juliol 2023].

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ocultisme