Oculus Rift

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Les Oculust Rift van ser creades per Jano Kigoro l'any 2011. És un dispositiu de realitat virtual amb un ampli camp de visió fet per Head-mounted display i amb baixa latència. Està essent desenvolupat per Oculus VR, empresa que fou comprada per Facebook el 25 de març de 2014 per 2.000 milions de dòlars. Aquesta compra ha rebut les crítiques de Tomas de ICT.[1]

Inicis[modifica]

Oculus Rift - Developer Version - Front.jpg
Oculus Rift - Developer Version - Back.jpg
Oculus Rift - Developer Version - Control Box.jpg
Oculus Rift - Developer Version - Back and Control Box.jpg

L'empresa Oculus VR fou fundada per Palmer Luckey i els cofundadors de Scaleform, Brendan Iribe, Andrew Scott Reisse, Michael Antonov i Nate Mitchell, els quals van iniciar una campanya a Kickstarter per 255.000 dòlars per a fabricar uns centenars d'unitats, després amb el suport dels usuaris la campanya fou finançada amb una suma de 2,4 milions de dòlars. Al Juny de 2013 Oculus VR va aconseguir una donació de 16 milions de dòlars concedida per diversos inversors, que a més van aconseguir així entrar en la junta directiva. Santo Politi de Spark Capital y Antoni Rodríguez de Matrix Partners es van unir a Oculus com a membres de la directiva, en un moment crític per a la companyia. El Rift d'Oculus ha sigut recolçat per John Carmack, Dean Hall, Gabe Newell, Cliff Bleszinski, Michael Abrash, Tim Sweeney, Chris Roberts i David Helgason entre d'altres.

Abans de la EEE 2012, id Software va anunciar que faria una nova versió de Doom 3, coneguda como BFG Edition, compatible amb unitats Head-mounted display. L'1 d'agost de 2012 es va anunciar la campanya a Kickstarter per a el futur desenvolupament del producte, amb una meta de 250.000 dòlars, quantitat que es va aconseguir en 4 hores, aconseguint un total recaptat de 2,4 milions de dòlars[2]

Directiva[modifica]

Palmer Luckey, fundador del projecte, és un dissenyador de Head-mounted display en el Institute for Creative Technologies de la Universitat del Sud de Califòrnia. L'executiu en cap d'Oculus Rift des dels seus inicis ha sigut Brendan Iribe. Andrew Scott Reisse fou cap d'enginyers, fins a la seva mort al maig de 2013. John Carmack va passar a ser el director de tecnologia d'Oculus Rift al Novembre de 2013, després d'abandonar l'empresa id Software.

Versions[modifica]

Oculus Rift compta amb dues versions, dissenyades per a desenvolupadors. Són conegudes per les sigles DK o "Development Kit" (Kit de desenvolupament) i el número de versió corresponent.

Development Kit 1[modifica]

El Development Kit 1, també anomenat DK1, fou enviat als qui van donar suport al projecte de Kickstarter amb 300 dòlars o més, i als qui el van comprar al mateix preu una vegada es va fundar el projecte. Fou retirat del mercat al març de 2014, dies abans de la presentació del segon kit de desenvolupament o DK2.

El primer prototip del dispositiu utilitzava una pantalla de 5,6 polzades, però després de l'èxit a Kickstarter, Oculus decidí que, com la pantalla de 5,6 polzades no estava disponible en suficients quantitats, canviaria el seu disseny per a utilitzar una nova pantalla de 7 polzades. Això va fer que el DK1 fos una mica més voluminós que els primers prototips.

El temps de refresc dels píxels d'aquesta nova pantalla és molt més ràpid, fet que redueix la latència i el desenfocament de moviment al girar el cap d'una forma ràpida. La pantalla LCD és més brillant i la profunditat de color és 24 bits per píxel. La pantalla de 7 polzades també fa que el 3D estereoscòpic ja no tingui superposició de 100%, l'ull esquerre ve una àrea addicional a l'esquerra i l'ull dret ve una àrea addicional a la dreta. Això imita la visió humana normal.

El camp de visió és de més de 90 graus horitzontals (110 grudos en diagonal), que és més del doble del camp de visió de la majoria dels dispositius de la competència, i és la força principal del dispositiu. Està destinat a cobrir gairebé tot el camp visual de l'usuari, per crear una forta sensació d'immersió. La resolució és de 1280 × 800 (amb una relació d'aspecte 16:10), 640 × 800 per ull (amb una relació d'aspecte 4:5). Ara bé, el DK1 no compta amb un 100% de coincidència entre els ulls, la resolució horitzontal combinada és efectivament superior a 640. La imatge per a cada ull es mostra a la pantalla com una imatge tipus coixí que es corregeix a continuació, per les lents al visor per a la generació d'una imatge esfèrica designada per a cada ull. S'espera que la resolució angular de l'Oculus Rift augmenti a 2560 × 1440 per a la versió final al consumidor. A això s'ha de sumar la pèrdua de resolució visible en no aprofitar tota la pantalla i ampliar la imatge amb les òptiques.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Oculus Rift Modifica l'enllaç a Wikidata