Oli de pinyolada

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
L’oli de pinyolada s’obté de la pinyolada, altrament dita sansa, de les olives

L’Oli de pinyolada d’oliva o Oli de sansa (en castellà: aceite de orujo de oliva, en anglès: Olive Pomace Oil, és l’oli que s’extreu de la pinyolada de les olives després de la primera premsada.

Una vegada que s’ha completat l’extracció de l’oli d’oliva roman, aproximadament, un 5-8% de l’oli en la pinyolada dins les llavors que cal extreure amb l’ajuda de solvents químics. Aquest oli extret amb solvents ja no es pot anomenar legalment “oli d’oliva”, ja que el Consell Oleïcola Internacional (International Olive Oil Council )defineix Oli d’oliva com “l’oli obtingut únicament del fruit de l’olivera, excloent-ne els olis obtinguts amb solvents o processos de reesterificació[1]

Químicament l’oli de pinyolada és similar a l’oli d’oliva en la seva composició d’àcids i té efectes igualment saludables quan es fa servir per coure o fregir.

Categories[modifica]

Segons el Consell Oleïcola Internacional:[1]

  • Oli de pinyolada cru (Crude Olive Pomace Oil): obtingut directament del procés industrial i que cal refinar per al consum humà.
  • Oli de pinyolada refinat(Refined Olive Pomace Oil): obtingut per refinació de l’oli de pinyolada cru: la seva acidesa lliure, expressada com àcid oleic, serà menor de 0,3 grams per 100 grams.
  • Oli de pinyolada d’oliva (Olive Pomace Oil): És una mescla de l’oli de pinyolada refinat i oli verge d'oliva prparat ja per al consum humà. Tindrà una acidesa lliure expressada en àcid oleic menor d’1 gram per 100 grams

Dades nutritives per 100 ml[modifica]


Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]