Unió Esportiva Olot

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Olot FC)
Infotaula d'organitzacióUnió Esportiva Olot
(ca) Unió Esportiva Olot, S.A.D. Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusclub de futbol Modifica el valor a Wikidata
Creació1921
Activitat
Esportfutbol Modifica el valor a Wikidata
LligaSegona Divisió RFEF grup 3r
Instal·lació esportiva del clubEstadi Municipal d'Olot Modifica el valor a Wikidata
Socis1.300 Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
PresidènciaJoan Agustí Alfara
Entrenador principalPedro Dólera
Altres
Color          vermell, blau
Equipament esportiu
EquipamentJoma

Lloc webueolot.com… Modifica el valor a Wikidata
Facebook: UeOlot Twitter (X): UEO1921 Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

La Unió Esportiva Olot, S.A.D. és el club de futbol amb una trajectòria més llarga de la ciutat d'Olot (Garrotxa). Fundat amb el nom d'Olot FC el 1921, el club va passar a anomenar-se Unión Deportiva Olot a partir de 1939, fins que amb el final de la dictadura va prendre la denominació actual.

La ideologia del club determina una política esportiva en la qual els jugadors que el conformen, sempre seran membres formats en el propi planter o bé, formats en altres clubs de Catalunya i els Països Catalans. Apostant així pel talent jove més local. La filosofia anomenada futbol social sostenible.[cal citació]

La temporada 2022-23 jugarà a la 2a divisió RFEF, després d'aconseguir l'ascens des de 3a RFEF el 23 de maig de 2022.[1]

Història[modifica]

Antecedents[modifica]

Fou cap a l'any 1902 quan es començà a practicar el futbol a Olot de la mà de Joaquim Peris de Vargas. El 18 d'agost de 1912, Josep Joaquim Sacrest, Alfred Batlló i Batlló, i Joan Capdevila i Corominas, industrials barcelonins de pensament catalanista i lligats als Jocs Florals que estiuejaven a Olot, funden l'Olot Deportivo.[2][3][4][5] El mateix 1912 aparegué l'Sport Club Olotí,[6][7][8] promogut pel farmacèutic Antoni de Bolòs i Vayreda i vinculat al Centre Catòlic. Era anomenat l'equip dels carlins.

L'any 1916 els dos clubs de futbol havien desaparegut. En el seu lloc havien aparegut els clubs Sporting Club i Renaixement Sportiu. L'any 1919 es construí un nou camp al Casal Marià, i ambdós clubs es fusionaren per formar l'Agrupació Sport Olot.[9]

Olot FC[modifica]

La UE Olot es constitueix ja avançat l'any 1921 i s'efectua el registre a la Federació Catalana de futbol el 14 de maig de 1922, just abans de la dictadura de Primo de Rivera, amb el nom d'Olot Foot-ball Club, precursor de la Unió Esportiva Olot.[10] El primer camp que té el club és el Camp de l'Estació. Els primers anys, es juga a les categories provincials i, en general, els resultats no són del tot bons. El club inicia una bona relació amb el RCD Espanyol de Barcelona, que s'allargarà fins als anys seixanta.

UE Olot[modifica]

La Guerra Civil espanyola paralitza els campionats de futbol, i l'any 1939, després de la guerra, l'equip passa a anomenar-se Unión Deportiva Olot, en un intent d'incorporar seccions esportives a l'entitat, a part del futbol. El nou règim feixista de Franco obliga a l'entitat a canviar els colors de l'entitat (dels blaugrana al blanc) i incorporar la bandera espanyola al fons de l'escut. Durant aquesta època l'Olot comença a obtenir resultats i alguns ascensos importants. La temporada 1946-47 se celebra el 25è aniversari del club. La temporada 1956-57, per reestructuració de categories, l'equip pot jugar, per primera vegada, a Tercera Divisió Espanyola, i s'abandona el color blanc pel vermell a la samarreta i el blau al pantaló. Es fa una molt bona temporada i s'arriba a jugar la promoció d'ascens a Segona Divisió, contra el Club Esportiu Europa, però no s'aconsegueix pujar de categoria. La temporada 1958-59 es torna a jugar la promoció però, de nou, no s'aconsegueix l'ascens. Durant els anys noranta el club, ja catalanitzat amb el nom actual d'Unió Esportiva Olot, comença la seva decadència i passa de jugar a Tercera Divisió la temporada 1993-94, a tocar fons la temporada 2004-05, quan baixa a Primera Regional. La temporada 2008-09 s'obté l'ascens de Primera Regional a Preferent Territorial, consolidant un equip que té l'objectiu de recuperar les categories perdudes i potenciar el futbol base de l'entitat. La temporada 2009-10 s'inicia, a les instal·lacions de l'entitat, l'escola de tecnificació del Futbol Club Barcelona destinada a les comarques de la Garrotxa i el Ripollès. Aquesta temporada, l'equip queda en segona posició de Preferent Territorial, i supera la promoció d'ascens a Primera Catalana després de superar la Unió Atlètica d'Horta per 2-0 a l'anada a Olot i empatar a 0 al barri d'Horta de Barcelona.[11] La temporada següent, a Primera Divisió Catalana, l'equip aconsegueix l'ascens a la Tercera Divisió Espanyola.[12] La temporada del retorn a Tercera, l'equip va obtenir un 10è lloc, i la següent temporada aconseguia ser campió del grup 5.[13] En la fase d'ascens, aconseguia després de 3 rondes, l'anhelat ascens a Segona Divisió B per primera vegada en la història del club, superant a l'Arandina a la ronda final amb derrota 3-2 a l'anada i remuntada 5-1 a la tornada.[14]

El 25 d'abril de 2015 es va constituir com a Societat Anònima Esportiva.[15]

Lamentablement la temporada 2015-16 es perd la categoria i es retorna un cop més a la Tercera Divisió. Durant la temporada següent al descens i després d'una temporada per emmarcar, l'equip aconsegueix l'ascens en la primera eliminatòria de play-off davant del filia de l'Sporting de Gijón (0-1, 1-1). Aquesta temporada serà la de l'adeu d'una referència al club: l'Abel Solé.

El juliol de 2022, com a culminació dels actes del centenari de l'entitat, la UE Olot va disputar un partit contra el FC Barcelona, en el que seria el primer partit, amistós, de pretemporada 2022-23.Torre va debutar amb el primer equip del Barça en la pretemporada 2022-23, en un amistós per celebrar el centenari de la UE Olot que acabà en empat 1-1.[16][17]

Símbols[modifica]

Els colors[modifica]

Des de la seva creació

Evolució de l'uniforme[modifica]

[18]

1922-1935
1935-1939
1939-1952
1952-1956
1956-1966
1966-1975
1975-1992
actual
  • Uniforme titular: Samarreta vermella, pantalons blaus i mitges vermelles.
  • Segon uniforme: Samarreta groga, pantalons grocs i mitges grogues.
  • Tercer uniforme: Samarreta negra, pantalons negres i mitges negres.

Escut[modifica]

Els antecedents parteixen del mateix moment de la fundació del club, el 1921. En aquell moment un escut amb una forma de pell bovina i amb la representació de la senyera, l'ala, una pilota de futbol i franges amb els colors de l'equipació, la grafia era OLOT F.C.

La primera actualització que trobem és del 1946, a on la forma adopta una forma poligonal, conservant la senyera, l'ala i amb una grafia d'U.D. OLOT. D'aquests antecedents ens fixem amb la senyera i la pilota del de 1921 i amb la forma circular, les divisions i l'ala del de 1946.

L'any 1968 s'incorpora el color blau i es modifica lleugerament la forma de l'ala.

Durant el 1980 es catanalitza la grafia a U.E. OLOT.

Jordi Vayreda i el seu equip, Jordivayreda Projectteam, van ser els encarregats de dissenyar l'actual escut de la UE Olot durant el 2009.

“En la nostra actualització que hem fet del que fou l'escut del club fins a la temporada 2008-2009, hem modificat la forma del camper, passant-la a circular, inscrivint-hi una anella per ordenar la grafia, una grafia que inclou el nom complet “Unió Esportiva Olot” i que també inclou el seu any de fundació, el 1921, fent constar que es un escut d'un club amb història i que pertany als seus socis. La meitat del cercle el destinem a l'ala de la ciutat, una quarta part a la senyera i l'altre a la pilota de futbol, recuperada de l'escut original.” – [[Jordi Vayreda]]

Instal·lacions [cal citació][modifica]

Estadi Municipal[modifica]

L'Estadi Municipal d'Olot és el camp del primer equip, que s'hi entrena i hi juga tots els partits. Fou inaugurat l'any 1954, és de gespa natural i té unes dimensions 104,5 x 68m. Amb una capacitat per a 4.000 espectadors, es troba al Carrer del Doctor Francesc Bartrina, al barri del Pla de Dalt.

El Morrot[modifica]

Els camps de gespa artificial del Morrot són el terreny de joc i d'entrenament dels equips del futbol base de la Unió Esportiva Olot, l'Escola de Futbol i el futbol femení.

Com que és un camp de futbol municipal, la Unió Esportiva Olot comparteix aquestes instal·lacions amb l'Escola Pia d'Olot, l'Atlètic Olot sènior, i l'Escola Cor de Maria d'Olot, que té un equip benjamí i un altre de prebenjamí.

Altres clubs que esporàdicament necessiten les instal·lacions del Morrot, sempre que sigui pel futbol base i de la ciutat, poden pagar una quota per utilitzar el camp.

Royalverd[modifica]

Es tracta d'un Centre de Producció de gespa híbrid i d'un Centre d'Alt Rendiment i Tecnificació situat a la Vall d'en Bas, a la finca Les Brides. En aquest terreny també hi duu a terme els entrenaments el primer equip masculí de la Unió Esportiva Olot. D'aquestes instal·lacions n'ha sortit gespa que s'ha instal·lat a San Mamés, al centre d'entrenament del Girona FC, al RCDE Stadium i al Wanda Metropolitano, estadi que va albergar la final de la Champions League l'1 de juny de 2019. En un entorn privilegiat i exclusiu, Royalverd disposa de tres camps de gespa natural preparats amb la màxima qualitat, gimnàs, zona de preparació física i de recuperació i l'Hotel Vall de Bas, propietat també de l'empresa. Cal destacar que Royalverd s'encarrega del manteniment directe de la meitat dels estadis de primera divisió, així com de la instal·lació de la gespa de diversos estadis de l'Mundial Qatar 2022.

Plantilla [cal citació][modifica]

La Unió Esportiva Olot és un club de futbol que té uns orígens i una llarga trajectòria vinculada a la ciutat d'Olot i la comarca de la Garrotxa i que es caracteritza per un alt compromís social i la defensa d'uns valors cada vegada menys freqüents en el futbol i a l'esport del segle XXI.

La vinculació al territori, a la cultura i al teixit local posa en valor la ciutat, comarca i país, i també marca la forma en la qual s'entén el futbol. Aquesta idea de club amb ànima determina una política esportiva en la qual els jugadors són els de la mateixa pedrera i els formats en clubs de Catalunya i els Països Catalans (País Valencià, Balears, una part de l'Aragó, Catalunya del Nord i l'Alguer). Actualment hi ha 19 jugadors de les comarques de Girona, Osona i Barcelonès, i tres jugadors del País Valencià.

Palmarès[modifica]

Trajectòria[modifica]

Fins a la temporada 2016-18 (inclosa) el club ha militat 5 temporades a Segona divisió B espanyola, 28 vegades a Tercera Divisió, i 7 a Primera Catalana.

  • 1990-91: 3a Divisió (15è)
  • 1991-92: 3a Divisió (19è)
  • 1992-93: primera divisió Catalana (Subcampió)
  • 1993-94: 3a Divisió (19è)
  • 1994-95: primera divisió Catalana (9è)
  • 1995-96: primera divisió Catalana (16è)
  • 1996-97: primera divisió Catalana (14è)
  • 1997-98: primera divisió Catalana (6è)
  • 1998-99: primera divisió Catalana (19è)
  • 1999-2000: Preferent Territorial Catalana
  • 2000-02: 1ª Territorial Catalana
  • 2002-2005: Preferent Territorial Catalana
  • 2005-06: 1ª Regional
  • 2006-07: 1ª Regional
  • 2007-08: 1ª Regional
  • 2008-09: 1ª Regional (Campió)
  • 2009-10: Regional Preferent (Subcampió)
  • 2010-11: primera divisió Catalana (Campió)
  • 2011-12: 3a Divisió (10è)
  • 2012-13: 3a Divisió (Campió)
  • 2013-14: Segona Divisió B (14è)
  • 2014-15: Segona Divisió B (13è)
  • 2015-16: Segona Divisió B (18è)
  • 2016-17: 3a Divisió (Campió)
  • 2017-18: Segona Divisió B (15è)
  • 2018-19: Segona Divisió B (10è)
  • 2019-20: Segona Divisió B (7è)* (Competició finalitzada a la 28a jornada per la pandèmia de la COVID-19)
  • 2020-21: Segona Divisió B (12è)
  • 2021-22: Tercera Divisió RFEF

Penyes i massa social [cal citació][modifica]

Actualment la UE Olot gaudeix de dues penyes oficials:

  • La Grada 1921: Oficialment va ser fundada l'any 2013. Es tracta del grup més fidel, que segueix al primer equip allà on vagi. Actualment la formen un total de 100 integrants.
  • Els Valents: Al desembre del 2018 s'inaugura “La Grada dels Valents” de la Unió Esportiva Olot. Creada entre INTEGRA i la UE Olot, es forma amb la finalitat que tots els usuaris d'aquesta entitat puguin assistir a l'Estadi Municipal i animar al primer equip. L'objectiu és treballar per convertir el que per ells és una activitat extraordinària en una activitat quotidiana compartida amb la resta de la societat en un lloc públic i de molta afluència de gent.

Altres seccions [cal citació][modifica]

La Unió Esportiva Olot gaudeix també de diversos equips i entitats afiliades al club:

  • CF Sant Jaume de Llierca: Des de la temporta 2017/18 és el filial del primer equip. Es tracta d'un club garrotxí ascendit a Segona Catalana la temporada 16-17. El club, de Sant Jaume de Llierca, és valent en l'àmbit social amb 200 socis i amb autonomia de gestió econòmica a través d'una junta directiva pròpia. El CF de Sant Jaume de Llierca es nodreix de jugadors provinents de la UE Olot i altres equips de la comarca, i el seu objectiu és fer de pont en el camí des del Futbol Base fins al Primer Equip de la Unió Esportiva Olot o altres equips de promoció.
  • Club Atletisme Garrotxa: Es tracta una associació privada sense ànim de lucre que té com a objectiu fomentar la pràctica i l'activitat esportiva de les persones amb discapacitat de la comarca de la Garrotxa. El club dona resposta a les demandes de diferents usuaris discapacitats de la comarca per a poder practicar esport i disposar d'un espai, d'uns adeptes i d'un club del qual formar part. El funcionament de l'entitat es regeix per principis democràtics i representatius i la sobirania plena resideix en l'Assemblea General. En un futur es preveu que l'entitat pugui disputar la competició estatal LaLiga Genuine.(http://clubatletismegarrotxa.blogspot.com.es/)
  • eSPORTS UEO: A l'any 2018, la Unió Esportiva Olot va decidir apostar per un àmbit en ple creixement com el dels eSports i ha creat un equip a VFO, la competició més prestigiosa a nivell estatal d'aquest sector. En aquesta vessant del joc, l'oci passa a ser competició i els quatre capitans – Jordi Echevarria, Sergi Pallejà, Marc Nierga i Jordi Mestres – conformaran una plantilla d'uns 20 jugadors per a jugar a la plataforma PlayStation4. Jugadors del primer equip com Marc Nierga, Xavi Ginard, Guillem Sacrest o Lluís Aspar van formar part de la primera plantilla de l'UE Olot eSports, juntament amb tots els socis i aficionats que van superar el procés de selecció.
  • Antoni Mota (1921-1923)
  • Evelí Barnades (1923-1925)
  • Ramón de Roca (1925-1926)
  • Junta Gestora (1926-1927)
  • Hermenegild Danés (1927-1930)
  • Joan Vilanova (1930-1931)
  • Jaume Parés (1932)
  • Emili Güell (1932-1934)
  • Joan Parache (1934-1941)
  • Joan Arau i Sargatal (1941-1942)
  • Frederic Trullàs (1942-1944)
  • Francesc Mas Pau (1944-1946)
  • Domènch Güell (1946-1957)
  • Josep Mª Llach (1957-1964)
  • Joan Prunés (1964 -

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]