Oncle

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Oncles)
«Tio» redirigeix aquí. Vegeu-ne altres significats a «Tio (prefix)».
Oncle que té en braços el seu nebot i li fa un petó al front.
Relació oncle-nebot.

L'oncle, tio o tiet,[1][2] o la tia o tieta,[3] és el germà o germana del pare o la mare. També s'utilitza aquest terme per a referir-se a una relació d'afecte i respecte amb un adult que no és estrictament un familiar però que és molt proper a aquella persona. Determinades llengües empren termes diferents segons es tracti de la branca paterna o materna. El sistema de parentiu indica quina terminologia s'ha de fer servir.[4]

Sistema de parentiu esquimal[modifica]

Al parentiu esquimal, comú a Occident, es diferencia segons el gènere però no segons la branca familiar. Així, un oncle pot ser tant:

  • el germà del pare
  • el germà de la mare
  • el marit de la germana del pare
  • el marit de la germana de la mare

El mateix passa amb les ties, que són l'equivalent femení. Tots aquests termes prenen com a referència el mateix subjecte, indicant adult de màxima proximitat amb els propis progenitors.

Sistema de parentiu hawaià[modifica]

El parentiu hawaià simplifica les relacions familiars i un oncle és qualsevol adult de proximitat, de manera que reben el mateix nom el pare, el germà del pare i el germà de la mare, mentre que reben un equivalent a "tia" les contraparts femenines. L'èmfasi en aquest sistema, usat a les illes de l'oceà Pacífic, es basa en la diferència entre generacions.

Sistema de parentiu sudanès[modifica]

El parentiu sudanès és un dels més complexos. Així, distingeix entre "oncle" com a tal (el germà del pare) i altres parentius com el germà de la mare, la germana del pare i la germana de la mare, així com les seves parelles respectives. Tots ells reben noms diferents, que afecten també al concepte que designa la relació entre els seus fills i el mateix subjecte de referència.

Aquest sistema, usat al Sudan, Turquia i algunes societats tribals africanes, especifica fortament el tractament, el llinatge i les relacions d'obligació entre els membres familiars.

Sistema de parentiu omaha[modifica]

Els omaha primen la part de la família del pare per sobre de la materna, així "pare" es refereix tant al progenitor com al germà home d'aquest, de manera que no tenen el terme "oncle" (el germà de la mare s'identifica amb la perífrasi corresponent). La "tia" és doncs la germana del pare, mentre que tampoc no es pren en consideració la germana de la mare o les parelles que puguin provenir d'altres llinatges. Els fills de l'oncle i de la tia (per part paterna) reben noms diferents, fent èmfasi de nou en la transmissió masculina: els cosins són com els germans (igual que s'usa el mateix mot per al pare i l'oncle) i els fills de la tia reben un títol a part.

Sistema de parentiu crow[modifica]

Els crow usen un sistema de parentiu matrilineal, on el mot "oncle" no existeix com a tal, sinó títols idèntics per a parents diferents:

  • un nom per a "pare", "germà del pare" i "fill de la germana del pare"
  • un nom per a "mare" i "germana de la mare", que són el nucli familiar de transmissió
  • un nom per a "germana del pare" i "filla de la germana del pare"
  • un nom per a "germà de la mare", el menys rellevant, ja que no transmet el títol

Sistema de parentiu iroquès[modifica]

Els termes del parentiu iroquès són un híbrid entre els de l'esquimal, els omaha i els crow. Així, el germà del pare i el pare reben el mateix nom, igual que la mare i sa germana. Es reserven els títols d'oncle i tia, per tant, als germans de sexe oposat: un oncle és el germà de la mare i una tia la germana del pare, que determinen que els seus fills siguin idènticament cosins, mentre que els fills dels germans del mateix sexe que els progenitors són considerats com a germans.

Referències[modifica]

  1. Pla Nualart, Albert. «Oncle, tio, tiet, besoncle i reneboda». Ara, 09-05-2011. [Consulta: 20 desembre 2023].
  2. S. Reig, Eugeni. «Oncle, tio i tiet». Clar i en valencià. El Punt Avui, 04-04-2011.
  3. «tiet | tieta». ésAdir. [Consulta: 20 desembre 2023].
  4. «Resum dels sistemes de parentiu». Arxivat de l'original el 2017-09-16. [Consulta: 21 abril 2013].

Vegeu també[modifica]