Ones P

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Ona P plana
Representació de la propagació d'una ona P en una quadrícula 2D (forma empírica).

Les ones P (ones primàries o ones de pressió) són un dels dos tipus principals d'ones corporals elàstiques, anomenades ones sísmiques en sismologia. Les ones P viatgen més ràpidament que altres ones sísmiques i, per tant, són el primer senyal d'un terratrèmol que arriba a qualsevol lloc afectat o a un sismògraf. Les ones P es poden transmetre a través de gasos, líquids o sòlids.[1]

El nom d'ona P pot significar una ona de pressió (ja que es forma a partir de compressions i rarefaccions alternes) o ona primària (ja que té una gran velocitat i, per tant, és la primera ona que es registra per un sismògraf).[2] El nom d'ona S representa un altre mode de propagació d'ones sísmiques, que significa ona secundària o de cisalla.

Les ones primàries i secundàries són ones corporals que viatgen dins de la Terra. El moviment i el comportament de les ones P i S a la Terra es controlen per sondejar l'estructura interior de la Terra. Les discontinuïtats en la velocitat en funció de la profunditat són indicatives de canvis de fase o composició. Les diferències en els temps d'arribada de les ones originades en un esdeveniment sísmic com un terratrèmol com a resultat de les ones que prenen diferents camins permeten mapejar l'estructura interna de la Terra.[3][4]

Referències[modifica]

  1. «P waves - Learn definition, diagram, characteristics & difference» (en anglès). https://testbook.com,+11-07-2022.+[Consulta: 5 novembre 2022].
  2. Milsom, J. Field Geophysics (en anglès). 25. https://books.google.com.+ John Wiley and Sons, 2003, p. 232 (The geological field guide series). ISBN 978-0-470-84347-5. 
  3. Justin L Rubinstein, DR Shelly & WL Ellsworth. «Non-volcanic tremor: A window into the roots of fault zones». A: S. Cloetingh, Jorg Negendank. New Frontiers in Integrated Solid Earth Sciences (en anglès). Springer, 2009, p. 287 ff. ISBN 978-90-481-2736-8. 
  4. CMR Fowler. «§4.1 Waves through the Earth». A: The solid earth: an introduction to global geophysics (en anglès). 2nd. Cambridge University Press, 2005, p. 100. ISBN 978-0-521-58409-8.