Onogurs

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Estepes pòntiques cap a l'any 500, en què es poden observar les localitzacions dels onogurs i els seus veïns.

Els onogurs eren una població ogúrica de nòmades eqüestres provinents de l'Àsia central que es desplaçaren a l'estepa pòntica a la fi del s. V.

Alguns autors assenyalen que aquestes poblacions tenen l'origen en les tribus tiele occidentals que s'esmenten en fonts xineses i de les quals s'originaren també els uigurs i els oğhuz.[1][2] L'historiador Prisc esmenta que els onogurs i els saragurs es desplaçaren cap a l'oest per la pressió dels sabirs i entraren en conflicte amb els huns que regien al nord del Caucas i de la mar Negra. Els huns assimilaren aquestes tribus oghúriques i després es dividiren en kutrigurs i utigurs. Les fonts gregues s'hi refereixen a tots amb la denominació de búlgars.[3]

Cap a l'any 560 foren sotmesos pels àvars que arribaren des de les estepes orientals i foren incorporats a la seua estructura tribal.[4]

Els onogurs s'alliberaren dels àvars cap al 630 sota el lideratge de Kubrat, el qual aglutinà les tribus protobúlgares i establí l'antiga Gran Bulgària, també anomenada Onogúria.

Etimologia[modifica]

La paraula On significa 'deu' i Ok significa 'fletxa' en turc modern. On Ok ('deu fletxes') és la forma plural turca moderna. Segurament, On-Ogur en turc antic podria significar 'deu fletxes' o 'deu tribus'.[5][6]

De manera semblant s'explica com que del primitiu On Oğuz (Oghuz), la «z» es transformà en «r» segons els investigadors lingüístics.

Referències[modifica]

  1. Golden, 1992, pàgs. 93-95.
  2. Golden, 2011, pàgs. 32-33.
  3. Kim, Hyun Jin, 2013, p. 127.
  4. José Soto Chica (2012) Bizancio, la Persia sasánida, los búlgaros y la disputa ávaro-turca por el control de las estepas 557-603 p. 122.
  5. OSZK.
  6. Hungary - The Árpáds, Encyclopædia Britannica

Bibliografia[modifica]

  • Golden, Peter (1992) An introduction to the History of the Turkic peoples: ethnogenesis and state formation in medieval and early modern Euràsia and the Middle East, Wiesbaden: Otto Harrassowitz.
  • Golden, Peter (2011)Studies on the Peoples and Cultures of the Eurasian Steppes, Editura Academiei Române; Editura Istros a Muzeului Brăilei.
  • Kim, Hyun Jin (2016) The huns, Routledge.