OpenMP

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

OpenMP (Open Multi-Processing) és una interfície de programació d'aplicacions (API) que suporta programació multiprocés amb memòria compartida multi-plataforma en C/C++ i Fortran a moltes arquitectures, incloent les plataformes Unix i Microsoft Windows. Consisteix en un conjunt de directives de compilador, rutines de biblioteques, i variables d'entorn que afecten al comportament en temps d'execució.

Definit conjuntament per un grup dels principals fabricants de maquinari i programari, OpenMP és un model portable i escalable que dóna als programadors una interfície simple i flexible per a desenvolupar aplicacions paral·leles per a plataformes que van des de l'escriptori fins als supercomputadors.

Una aplicació construïda amb el model híbrid de programació paral·lela pot executar-se en un raïm d'ordinadors fent servir OpenMP i Message Passing Interface (MPI).

Introducció[modifica | modifica el codi]

OpenMP és una implementació de multithreading, un mètode de paral·lelització pel qual el "thread" (fil, en anglès) mestre (una sèrie d'instruccions executades consecutivament) es "bifurca" en un nombre determinat de "threads" esclaus i la tasca es divideix entre ells. Els threads llavors s'executen concurrentment, amb l'entorn d'execució ubicant els threads a diferents processadors.

La secció de codi que es vol que s'executi en paral·lel és marcada corresponentment, amb una directiva de preprocessador que farà que els threads es formin abans que la secció sigui executada. Cada thread té un "id" (identificador) associat que pot ser obtingut fent servir una funció (anomenada omp_get_thread_num() a C/C++ i OMP_GET_THREAD_NUM() a Fortran). L'id de thread és un enter, i el thread mestre té una id de "0". Després de l'execució del codi paral·lelitzat, els threads s'"uneixen" de nou al thread mestre, que continua endavant fins al final del programa.

Per defecte, cada thread executa la secció de codi paral·lelitzada independentment. Es poden fer servir "construccions de compartició de treball" per a dividir una tasca entre els threads de forma que cada thread executi la part de codi que té assignada. Fent servir OpenMP d'aquesta forma es pot aconseguir tant el paral·lelisme de tasques com el paral·lelisme de dades.

L'entorn d'execució assigna els threads a processadors depenent de l'ús, la càrrega de la màquina i altres factors. El nombre de threads pot ser assignat per l'entorn d'execució basant-se en variables d'entorn o en codi fent servir funcions. Les funcions OpenMP estan incloses en un fitxer de capçalera amb el nom "omp.h" a C/C++.

Història[modifica | modifica el codi]

  • L'OpenMP Architecture Review Board (ARB) va publicar el seu primer estàndard, OpenMP per a Fortran 1.0, a l'octubre de 1997.
  • A l'octubre de 1998 van publicar l'estàndard C/C++.
  • L'any 2000 va sortir la versió 2.0 de l'estàndard Fortran.
  • L'any 2002 va sortir la versió 2.0 de l'estàndard C/C++.
  • L'any 2005 va sortir la versió 2.5. És un estàndard combinat de C/C++ i Fotran.
  • Al maig de 2008, va sortir la versió 3.0. És la versió actual de les especificacions de l'API.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

Articles i guies