Operació Llevataps

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de conflicte militarOperació Llevataps
Segona Guerra Mundial
Sicily in Italy.svg
Sicília
Tipus operació militar
Data 11 de juny de 1943
Lloc Pantel·leria, Itàlia
Estat Itàlia
Resultat Victòria britànica
Operació Operació Husky
Front Mediterrània
Campanya Campanya d'Itàlia
Bàndols
Regne Unit Regne Unit Itàlia Itàlia
Modifica les dades a Wikidata

Durant la Segona Guerra Mundial, l'Operació Llevataps (anglès:Operation Corkscrew) va ser la invasió aliada de l'illa italiana de Pantelleria (situada entre Sicília i Tunísia) el 10 de juny de 1943. Ja hi havia un pla inicial per ocupar l'illa a les darreries de 1940, però es va avortar quan la Luftwaffe incrementà l'amenaça aèria de l'Eix a la regió.

L'interès aliat cap a Pantelleria tornà a inicis de 1943. Les instal·lacions aèries i l'aeroport de l'illa eren vistes com una amenaça per la planejada invasió de Sicília. A més, hi havia una oportunitat de valorar l'impacte del bombardeig preparatori sobre defenses molt fortificades.

L'intens bombardeig aeri de 10 dies reduí substancialment les defenses, i la guarnició italiana es rendí quan les forces britàniques van desembarcar-hi. Un informe del Professor Sir Solly Zuckerman afirmava que les defenses havien quedat reduïdes a un 47% d'efectivitat. La senzillesa de l'operació portà a una avaluació optimista sobre l'efectivitat del bombardeig, la qual no sempre seria així.

Les guarnicions italianes de les illes properes (Linosa i Lampedusa) van caure ràpidament. Això aclarí el camí per a la invasió de Sicília un mes després.