Ops

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula personatgeOps
Livia statue.jpg
Tipus deesa
deïtat de la fertilitat
deïtat romana
earth deity Tradueix
Context
Mitologia religió a l'antiga Roma i sabins
Dades
Sexe dona
Família
Cònjuge Saturn
Mare Tellus
Pare Caelus
Fills Vesta, Ceres, Júpiter, Neptú, Plutó i Juno
Germans Saturn i Tellus
Altres
Domini terra i fertilitat
Equivalent Rea
Modifica les dades a Wikidata
Matèries sobre la mitologia romana
Déus importants:
Història llegendària:
Religió romana
Lívia representada com la deessa Ops

Ops, que en llatí significa «abundància», era una deessa de la mitologia romana d'origen sabí, deessa de la fertilitat i de la terra, i més endavant protectora de tots els béns i recursos del país. L'antiguitat del seu culte la relaciona amb la primera tríada capitolina.

Orígens i evolució del culte[modifica]

En els temps més antics formava parella amb el déu Consus, després, passà a ésser la companya de Saturn i la filla de Caelus (el cel). Establint una comparació amb els déus grecs (mitologia grega), Saturn era identificat amb Cronos i Ops ho era amb Rea, la seva esposa. En les estàtues i monedes, Ops estava asseguda, com es feia normalment amb les deïtats ctòniques, i solia tenir a la mà un ceptre o una espiga de blat o també el corn de l'abundància.

El culte a Ops va ser míticament establert pel rei sabí Tit Taci. Ops aviat va esdevenir la patrona de les riqueses, l'abundància i la prosperitat, tant a nivell personal com nacional, i estava representada en un famós temple formant part de la tríada capitolina. Originàriament se celebrava una festa en honor d'Ops el 10 d'agost. A més el 19 de desembre se celebrava l'Opàlia[1] i el 25 d'agost tenia lloc l'Opiconsívia[2] on Ops era honrada al costat de Consus, amb qui sempre era associada. Aquestes festes també eren anomenades consuàlia en honor de Consus.

Significat[modifica]

En els escrits de l'època els autors clàssics usaven la forma Opis en comptes del nominatiu singular (Ops). Diu Sext Pompeu Fest:

Opis dicta est coniux Saturni per quam uolerunt terram signifiques, quia omnes opes huma generi terra tribuit. (traducció:«Es diu que Ops era muller de Saturn; amb ella la terra adquiria significat, perquè aportava tots els recursos al gènere humà»

De verborum significatu, 203:19

La paraula llatina ops significa «recursos», «béns», «abundància». També està relacionada amb opus, que significa «treball», particularment en el sentit de «treballar la terra, llaurar, sembrar». Aquestes activitats es consideraven sagrades i eren sovint acompanyades per rituals religiosos per tal d'aconseguir la bona voluntat de les deïtats ctòniques com eren Ops i Consus. Ops també està relacionada amb la paraula sànscrita ápnas «béns, propietat».

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ops Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. Rüpke, Jörg. The Roman Calendar from Numa to Constantine: Time, History, and the Fasti (en anglès). John Wiley & Sons, 2011, p. 114. ISBN 1444396528. 
  2. Fears, J. Rufus. The Cult of Virtues and Roman Imperial Ideology, 1981, p. 838.