Ops

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Matèries sobre la mitologia romana
Déus importants:
Història llegendària:
Religió romana

Ops, que en llatí significa 'abundància', era una deessa de la mitologia romana d'origen sabí, deessa de la fertilitat i de la terra. En els temps més antics formava parella amb el déu Consus, després, passà a ésser la companya de Saturn. Establint una comparació amb els déus grecs (mitologia grega), Saturn era identificat amb Cronos i Ops ho era amb Rea, la seva esposa. En les estàtues i monedes, Ops estava asseguda, com es feia normalment amb les deïtats ctòniques, i solia tenir a la mà un ceptre o una espiga de blat.

Lívia representada com la deessa Ops

En els escrits de l'època els autors clàssics usaven la forma Opis en lloc del nominatiu singular (Ops). Diu Sext Pompeu Fest (De verborum significatu, 203:19), «Opis dicta est coniux Saturni per quam uolerunt terram signifiqués, quia omnes opes humà generi terra tribuit» (Ops era muller de Saturn; amb ella es designava la terra, per on es distribueixen tots els béns al gènere humà). La paraula llatina ops significa 'riquesa', 'béns', 'abundància', 'dons'. També està relacionada amb opus, que significa 'feina', particularment en el sentit de «treballar la terra, llaurar, sembrar». Aquestes activitats es consideraven sagrades i eren sovint acompanyades per rituals religiosos per tal d'aconseguir la bona voluntat de les deïtats ctòniques com Ops i Consus. Ops també està relacionada amb la paraula sànscrita ápnas «béns, propietat».

El culte a Ops va ser míticament establert pel rei sabí Tit Taci. Ops aviat es va convertir en la patrona de les riqueses, l'abundància i la prosperitat, tant a nivell personal com nacional amb un famós temple en la tríada capitolina. Originalment se celebrava una festa en honor d'Ops el 10 d'agost. A més el 19 de desembre se celebrava l'Opàlia[1] i el 25 d'agost tenia lloc l'Opiconsívia[2] on Ops era honrada al costat de Consus, amb qui sempre era associada. Aquestes festes també eren anomenades consuàlia en honor de Consus.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Rüpke, Jörg. The Roman Calendar from Numa to Constantine: Time, History, and the Fasti (en anglès). John Wiley & Sons, 2011, p. 114. ISBN 1444396528. 
  2. Fears, J. Rufus. The Cult of Virtues and Roman Imperial Ideology, 1981, p. 838. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ops Modifica l'enllaç a Wikidata