Optimització per a motors de cerca

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Optimització per a motors de recerca)

L'optimització per a motors de cerca o posicionament a cercadors (en anglès search engine optimization, SEO)[1] és un procés que té per objectiu augmentar la visibilitat d'un lloc web als motors de cerca, incrementant-ne la posició a la pàgina de resultats. Altres formes del mercat dels motors de cerca (de l'anglès search engine marketing, SEM) són les llistes pagades. En general, la posició del rànquing està relacionada amb el nombre de visites, així que el SEO ha esdevingut tota una tàctica comercial. El SEO es pot enfocar a diferents tipus de recerca, com per exemple, d'imatges, vídeos o casos específics.

L'optimització per a motors de cerca considera el funcionament dels cercadors i què se cerca. L'optimització pot incloure l'edició del contingut per a donar rellevància a paraules clau.[2] Una altra estratègia SEO consisteix a augmentar el nombre de backlinks o enllaços que el web rep d'altres pàgines.

Hi ha dos tipus de tècniques SEO, algunes més importants que les altres. Destaquen principalment:

  • SEO On Page: Conjunt de tècniques que es duen a terme en una pàgina web (títol, Keywords, metadescripció, textos, posicionament d'imatges, millora del pagerank, creació de contingut...)[3] Són les tècniques que es duen a terme dins de la pàgina web i que tenen com a finalitat optimitzar la seva funcionalitat per tal que surti posicionada el millor possible a internet.
  • SEO Off Page: Les accions que es duen a terme fora de la pàgina web perquè millori el funcionament d'aquesta: alta en cercadors o directoris web.

Es distingeixen dos tipus de tècniques d'optimització: una, la dels white hats (barrets blancs), consisteix a fer una pàgina accessible adient per als lectors; l'altra, la dels black hats (barrets negres) o spamdexing, utilitza mètodes com link farms o Granja de clics, keyword stuffing i article spinning. Tot i això, molts motors de cerca intenten identificar aquestes pàgines web i degradar-ne la posició.

La SEO aplicada a les xarxes socials dona lloc a l'optimització dels mitjans socials.

El SEM és un sistema de pagament. Hi ha molts sistemes de pagament, però el més famós és Google Adwords, seguit per Facebook Ads i LinkedIn Ads, entre altres.

En el sistema de Google Adwords, existeixen dos tipus de campanyes: Search i display:

  • Search: els primers anuncis que apareixen a la pàgina de resultats del cercador, patrocinats i de color groc. Són anuncis que han aparegut gràcies a la recerca de Keyword.
  • Display: una pàgina web accepta tenir publicitat a Google. Quan una pàgina rep moltes visites, existeix l'AdSense, anuncis generalment en forma de bàner. És la disposició d'anuncis que distribueix Google per tota la seva xarxa.

SEO i SEM s'encarreguen d'analitzar i optimitzar les pàgines webs de diferents empreses o particulars. Totes les empreses necessiten un bon posicionament web per tal de poder complir els seus objectius en línia. En general, els principals objectius són: augmentar el trànsit de visites a la web i tenir més conversions (comprar, descarregar formularis, etc.) L'assoliment d'aquests objectius es fa principalment mitjançant els següents processos i tècniques:

  • Posicionament Orgànic:[4] el posicionament orgànic d'una web és tot allò que insereixen al codi html de la teva pàgina, com per exemple les paraules clau (Keywords)[5] de cada empresa, com són el títol, la metadescripció o les etiquetes... Aquesta optimització requereix un estudi previ intens sobre la competència i de les paraules clau més adequades per a cada negoci.
  • Tècniques SEO:[6] és el posicionament natural que té un domini web. L'objectiu és el mateix, aconseguir el major nombre de visites possible i augmentar el retorn de la inversió de l'empresa.
  • Posicionament SEM: és el posicionament de pagament o PPC (Pay per Click en adwords o altres). Són campanyes de pagament que es basen en les millors Keywords de la web. Són campanyes de publicitat en adwords, Yahoo, advertising, Facebook ads... Es paga per cada paraula o Keyword mitjançant un sistema de subhasta de CPC... Els resultats d'aquestes campanyes de pagament solen ser immediats i molt positius per a l'anunciant.

Mètodes[modifica]

Els principals motors de cerca, com Google, Bing i Yahoo!, utilitzen aranyes web per a descobrir pàgines per als seus resultats algorítmics de cerca. Les pàgines enllaçades en altres motors de cerca no han de ser enviades, ja que es troben automàticament. Alguns motors de cerca, notablement Yahoo!, operen un mitjà de submissió de pagament que garanteix la indexació,[7] que generalment garanteixen la inclusió a la base de dades però no una posició específica als resultats de cerca.[8] Dos directoris principals, el Yahoo Directory i l'Open Directory Project, necessiten una submissió manual i revisió humana editorial.[9] Google ofereix les Google Webmaster Tools, amb les quals es poden crear mapes web XML i enviats gratuïtament per a assegurar que es trobin totes les pàgines, especialment les que no es poden descobrir seguint enllaços automàticament.[10] Les aranyes web cerquen diversos factors quan examinen una pàgina web. No totes les pàgines són indexades. La distància de les pàgines respecte al directori arrel també pot ser un factor que influeix en la indexació.[11]

Posicionament natural o orgànic[modifica]

L'objectiu del posicionament és aparèixer en les posicions més altes possibles dels resultats de cerca orgànica per una o més paraules concretes.[12] Suposa la tasca d'optimitzar l'estructura i el contingut d'una pàgina web mitjançant la utilització de diverses tècniques de linkbuilding o linkbaiting, i augmentant així la seva notorietat i mencions.

L'optimització es realitza en dos sentits:

  • Intern: Mitjançant millores en el contingut, el codi i l'accessibilitat. Conegut internacionalment com a "SEO On Page".
  • Extern: Millores en la notorietat de la pàgina web mitjançant referències a la mateixa (a través de links). Conegut internacionalment com a "SEO Off Page".

El posicionament orgànic o natural a Espanya es desenvolupa, principalment, a través de Google, ja que suposa més del 90%-95% del volum total de cerques. Cal destacar que els cercadors mostren resultats orgànics o naturals en una banda, i també mostren d'altres de pagament.

Activitats per a millorar el posicionament[modifica]

El posicionament requereix un codi de programació, un disseny i uns continguts. Per tal de dur a terme un bon posicionament es recomana seguir les directrius de la guia de Google.

Es pot establir una divisió entre posicionament intern i posicionament extern.

Posicionament intern[modifica]

El posicionament intern té en compte aquelles millores que podem aplicar sobre la nostra web, contingut, accessibilitat i aparença.

  • Crear continguts de qualitat.
  • Que sigui una web ràpida (WPO)
  • Ha de ser adaptable a tots els dispositius (Responsive)
  • Pensar una estructura i disseny funcional, fàcil d'accedir i que capti l'atenció de l'usuari.
  • Crear títols únics i descripcions del contingut de cada pàgina. Es recomana escriure títols d'entre 55 i 60 caràcters.
  • Limitar el contingut en Flash, frames o JavaScript.
  • Allotjar el web en un servidor fiable.
  • Utilitzar negretes i cursives per a les paraules clau.
  • Utilitzar les etiquetes "meta" (description i title) amb les paraules clau triades anteriorment.
  • Crear un disseny web net en publicitat.[13]
  • Utilitzar un etiquetat correcte del web.
  • Enllaçar internament les pàgines més importants del web.

Posicionament extern[modifica]

El posicionament extern inclou aquelles tècniques que utilitzem per a millorar la notorietat del nostre web en els mitjans en línia. Habitualment se cerca aconseguir mencions en línia, en forma d'enllaç, del web que es pretén optimitzar.

  • Aconseguir que altres webs de temàtica similar facin un enllaç a la teva pàgina web, encara que recentment Google també té en compte les referències als articles encara que no hi hagi enllaç.
  • Tenir presència a les xarxes socials, com ara Facebook, Twitter. Per a obtenir visites de nous "seguidors" i fer-los participar.
  • Donar-se d'alta a directoris com Yahoo! o Dmoz per a aconseguir enllaços o una primera cerca del teu web mitjançant cercadors.
  • Tenir un Google My Business d'empresa relacionat
  • Registrar-se i participar en fòrums relacionats amb la temàtica del teu web.
  • Escriure articles en altres llocs web per a donar-se a conèixer.

Posicionament web en el sector immobiliari[modifica]

El posicionament web en l'àmbit immobiliari pot arribar a tenir petites diferències amb el posicionament SEO estàndard. Les pàgines web immobiliària que aconsegueixin una càrrega més ràpida, amb un entorn xifrat (certificat HTTPS) i imatges d'alta resolució de les vivendes, s'hi posicionaran millor.

A diferència dels altres sector, el sector immobiliari compta amb un gran nombre d'imatges per pàgina web debut al nombre de habitatges que s'hi afegeixen per pàgina. Aquest recurs fa que les webs de caràcter immobiliari siguin usualment, molt més lentes que la resta. Els motors de cerca també classificaran les pàgines web segons la seva popularitat externa, és a dir, altres pàgines del sector o mitjans d'informació rellevants on es parli del web en qüestió. A més vegades i de fonts més fiables, més en compte et tindran els motors de cerca a l'hora de posicionar una pàgina web en el sector immobiliari.

Precaucions[modifica]

Les tècniques aplicades poden ser mal executades i afectar de manera negativa els resultats dels cercadors. En aquests casos, si incompleixen les clàusules i condicions d'ús dels mateixos cercadors, poden arribar a ser considerats com a spamdexing, una forma de SPAM, i ser sancionats, de vegades fins i tot desapareixent en la seva totalitat dels cercadors. Exemples d'aquestes penalitzacions en el cas del principal cercador, Google, són "Google Penguin" o "Google Panda". Algorítmes perfectament dissenyats per a detectar pràctiques fraudulentes d'enllaços o de plagi de continguts als lloc web.

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Optimització per a motors de cerca